Megtorpant a világgazdaság

2011.07.05. 13:30
Romlottak a globális gazdasági növekedési kilátások, különösen az Egyesült Államok gazdasága veszített a lendületéből, miközben a feltörekvő országok a gyorsuló inflációval küzdenek. A világgazdaság mindezek ellenére is várhatóan 2 százalékkal növekszik idén, bár a piacok érezhetően feszültebbek, és érzékenyebben figyelik a gazdasági döntéshozók lépéseit.

A május komoly fordulatot hozott a világgazdaságban, hiszen az addig dinamikus növekedést produkáló világgazdaság megtorpant, és azóta látványosan romlottak a növekedési kilátások, mivel az összes globális makrogazdasági indikátor a növekedés lassulását vetíti előre - derül ki a K&H Alapkezelő elemzéséből.

Ez főként a fejlett országokra, ezen belül is leginkább az Egyesült Államokra jellemző, hiszen a jelenlegi adatok alapján az amerikai gazdaságban sem az ipari termelés, sem a szolgáltató szektor, sem a munkaerőpiac nem produkálja a korábban tervezett bővülést, amely immár egyre kevésbé magyarázható a japán katasztrófa utóhatásaként.

Már nincs mihez nyúlni

Még inkább rontja a képet, hogy úgy tűnik, a fejlett országoknak igen korlátozott eszköz van a kezükben a gazdaság további élénkítésére: június 30-án kifutott a Fed második likviditásnövelő programja (QE2), amelynek folytatására az eddigi nyilatkozatok alapján a harmadik negyedévben nem lehet számítani. Közben a munkaerőpiac további javulása várat magára, így a harmadik negyedévben komoly lassulásra lehet számítani.

Emellett a többi fejlett gazdaságban is egyre inkább a nehézségek kerülnek előtérbe, hiszen Japán a földrengés következményeként ellátási nehézségekkel küzd, az uniót húzó német gazdaság export-teljesítménye is csökkenést mutat, az eurózóna válsága pedig egyre súlyosabbá válik.

Az Európai Unióban emiatt hosszú, forró nyárra lehet számítani, amelyet az eurózóna adósságválsága, a bajba jutott országok megmentése fog meghatározni. Így idén elmaradhat a szokásos nyári uborkaszezon, hiszen a piacok jellemzően kisebb nyári forgalma mellett is fokozott figyelem kíséri a fejleményeket.

A fejlődők túlhevülnek

A feltörekvő országokban eközben az intenzív gazdasági növekedés és a kereslet felpörgésével együtt emelkedő nyersanyagárak hatására gyorsuló infláció jelenti a fő problémát. A fogyasztói árak emelkedése ellen a feltörekvő országok - Kínával az élen - már hosszabb ideje harcolnak. Kína már több ízben megemelte a kötelező banki tartalékrátát, hogy a hitelezési kedv visszaszorításával hűteni tudja a gazdasági növekedést, miközben a gazdaságpolitika Indiában és Brazíliában is minden eszközt bevet az infláció megfékezésére.

Nem lesz kettős recesszió a S&P szerint

A legutóbbi időszak "kiábrándító" makroadatai ellenére sem lesz kettős mélypontú recesszió a fejlett piaci térségben, elsősorban azért nem, mert a felzárkózó gazdaságok kereslete továbbra is a világgazdasági növekedés egyik fő hajtóereje marad - jósolták Londonban közzétett átfogó keddi elemzésükben a Standard & Poor's szakértői.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítőjének európai főközgazdásza, Jean-Michel Six, az elemzés szerzője kiemeli, hogy az idén az első negyedév végére a felzárkózó gazdaságok importja "történelmi magasságba" emelkedett, jóval meghaladva a pénzügyi válság előtt mért értékeket. Ez az erőteljes felzárkózó térségi kereslet adta a lendületet a vezető európai gazdaságok, elsősorban Németország fellendüléséhez. Ez látszik abból is, hogy a német export szorosan igazodott a felzárkózó térségi importhoz.

Az S&P szerint a felzárkózók gyors növekedése inflációs kockázattal jár ezekben a gazdaságokban, és az ennek nyomán végrehajtott monetáris szigorítások magyarázzák az e gazdaságokban tapasztaltható lassulást. Ám ezt a lassulást is "összefüggéseiben kell tekinteni": Kínában tavaly például 10,3 százalékos, Indiában 8,5 százalékos reálnövekedést mértek.

(MTI)