Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Vészforgatókönyv készül az USA államcsődjének elkerülésére

2011.07.08. 07:45
Az Obama-kormány szakértői csapata a legnagyobb titokban tartalék forgatókönyveken dolgozik arra az eshetőségre, ha a kongresszussal nem sikerül határidőre megegyezni a kormány hitelfelvételi korlátjának megemeléséről. A kudarc az USA fizetésképtelenségéhez vezetne.

Az amerikai pénzügyminisztériumban egy vezető beosztású tisztviselőkből álló csapat vészforgatókönyveken dolgozik arra az esetre, ha a kormány és a kongresszus nem tudna megállapodni az augusztus 2-ai határidőig a 14,3 ezer milliárd dolláros költségvetési hitelfelvételi plafon megemeléséről − értesült a Reuters. Az Obama-kormány havonta átlag 125 milliárd dollár kölcsönt vesz fel, így az szeptemberben záruló adóév végére kimerítené a büdzsében szereplő keretet. Augusztusban nagyjából már összesen csak 172 milliárd hitel felvételére lenne lehetősége, amivel szemben 306 milliárdos kiadás áll – idézi az adatokat a Napi Gazdaság. Barack Obama elnök azt akarja, hogy az ellenzéki többségű kongresszus járuljon hozzá a felső korlát több mint 2000 milliárd dolláros kitolásához, ami teret engedne az USA hitelfelvételére a 2012-es választások utáni időszakig, ám republikánus ellenfelei ezért cserébe brutális adósságcsökkentést akarnak elérni, mégpedig lényegében adóemelések nélkül.

Előre kell hozni az adó

Fizessék be előre harmadik negyedéves adóikat az amerikai vállalatok, hogy ezzel is megmentsék az országot a csődtől - mondta Warren Buffett. A nagybefektető szerint hatalmas felfordulás jönne, ha a demokraták és a republikánusok nem tudnának időben megállapodni.

A titkokban dolgozó bizottság eközben a jogi kiskapu kinyitásának, az állami kifizetések elhalasztásának, illetve sorrendjük meghatározásának lehetőségét vizsgálja. Az első megoldásra egyes szakértők szerint az alkotmány 14 módosításának egyik passzusa ad lehetőséget, amely kimondja, hogy az Egyesült Államok adóssága nem megkérdőjelezhető. Szerintük ennek alapján nem lehet a kormánytól elvitatni azt a jogot, hogy − akár a kongresszus hozzájárulása nélkül is − feleljen tartozásaiért, azaz Obama figyelmen kívül hagyhatja a kormány és a törvényhozás megállapodásának hiányát. Az elnök egyik nyilatkozatában kizárta, hogy ehhez a megoldáshoz folyamodnának.

A titkos testület azt a lehetőséget is vizsgálja, hogy egy 1985-ös számvevőszéki jelentés utat nyitott-e a kifizetések prioritásának meghatározása előtt. Ha ez lehetséges, akkor az adósságtörlesztéseket előre sorolhatják, megelőzve, hogy a fizetésképtelenségtől tartó befektetők az amerikai kötvények pánikszerű eladásába kezdjenek. Végül felmerül egyes kifizetések elhalasztásának lehetősége. Az első ilyen tétel a társadalombiztosítás 49 milliárd dolláros kiadása lehetne, amelyet augusztus 3-án kell átutalni.