Európában erősebb növekedés kell a pénzügyek stabilizálásához

2011.07.10. 18:18 Módosítva: 2011.07.10. 18:20

Európának erősebb gazdasági növekedésre van szüksége a pénzügyi szektor kiegyensúlyozásához - jelentette ki a hétvégén a Nemzetközi Valutaalap egyik szakértője egy közgazdász-konferencián, a franciaországi Aix-en-Provence-ban. Csu Min (Zhu Min) szerint Európának növekedésre van szüksége, hogy stabilizálni tudja pénzügyi ágazatát. Úgy vélekedett, hogy az európai növekedési menetrend az elmúlt tíz évben kudarc volt, és a térség gazdasága még mindig nem érte el a válság előtti szintet sem.

Csu szerint a régió problémái az országhatárok mentén széttöredezett piacból erednek, amely eddig nem töltötte be az Európai Unió várakozásait az egységes gazdasági térség létrejötte tekintetében. Egy valódi egységes piac még a költségvetési konszolidációnál is fontosabb lenne, hiszen ez a kell leginkább a növekedéshez - vélekedett az IMF tanácsadója.

Az Európai Központi Bank (EKB) tanácskozáson ugyancsak felszólaló elnöke, Jean-Claude Trichet szerint ugyanakkor az államok eladósodása, nem kizárólag európai, hanem globális probléma, még akkor is, ha most éppen az európaiak állnak az adósságválság epicentrumában. Trichet ezzel elsősorban az Egyesült Államok helyzetére utalt.

Az EKB elnöke azonban ezzel kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy a bankszektor - éppen az államháztartások esendősége miatt - az Atlanti-óceán egyik partján sem lesz másodszor is megmenthető. Trichet a fejlett ipari államok előtt álló legnagyobb kihívásnak a szerkezeti reformok végrehajtását nevezte, ami ismét képes lehet élénkíteni a gyenge gazdasági növekedést.