Július végén lesz döntés az újabb görögmentésről

2011.07.11. 14:46 Módosítva: 2011.07.11. 14:49

Július végére vezethetnek eredményre azok az egyeztetések, amelyek az adósságválsággal küzdő Görögország további támogatásáról folynak az Európai Unió tagországai között, elsősorban az euróövezeten belül. Erről egy uniós forrás beszélt hétfőn Brüsszelben, az euróövezeti miniszterek találkozóját megelőzően.

Utóbbival kapcsolatban többen megerősítették, hogy Olaszország pénzügyi helyzete nincs napirenden a szokásos havi euróövezeti miniszteri egyeztetésen, amely a keddi teljes uniós pénzügyminiszteri ülést előzi meg.

A brüsszeli folyosókon ugyanakkor tartotta magát az a nézet, hogy a találkozón a már Olaszországot is fenyegető államadósság-válságról külön ejtenek szót.

Görögországgal kapcsolatban Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az új támogatási csomag kidolgozására van idő, azt nem kell elsietni. Hozzátette: az EU jó úton jár, hogy megoldja az ezzel kapcsolatos problémákat.

A fentebb említett uniós forrás szintén úgy vélte, hogy most nem várhatók végleges döntések a görög csomaggal kapcsolatban. A hónap végén azonban várhatóan újabb - ezúttal soron kívüli - miniszteri ülést tartanak, hogy a program fontosabb elemeiről döntsenek.

Az EU jelenlegi soros elnöke, Lengyelország szerint mindenesetre mielőbb választ kell adni a görög problémára, éppen azért, hogy a válság ne terjedjen át más országokra. Jacek Rostowski pénzügyminiszter erről szintén Brüsszelben beszélt, ahol Herman Van Rompuy európai tanácsi elnökkel folytatott megbeszélést.

Az euróövezeten kívüli Lengyelország és a zóna között az utóbbi hetekben a színfalak mögött vita bontakozott ki arról, hogy Varsó részt vegyen-e a szűkebb körű találkozókon. Rostowski most megerősítette, hogy egyes, az eurót sajátként használó országok ellenvéleménye miatt úgy döntött, eláll ettől az igényétől.

Az euróövezeti találkozót megelőzően külön megbeszélést tartott Van Rompuy, valamint Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti pénzügyminiszteri csoportjának vezetője, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Olli Rehn pénzügyi biztos.

Michel Barnier, az Európai Bizottság pénzügyi szolgáltatásokért is felelős tagja pedig egy hétfői beszédében bejelentette: javasolja, hogy az unió dolgozzon ki olyan szabályozást, amely megtiltaná, hogy a hitelminősítő ügynökségek olyan országokat minősítsenek, amelyek nehéz helyzetük miatt nemzetközi támogatásban részesülnek.

A francia biztos azt szeretné, ha a soros lengyel EU-elnökség meg is kezdené a vitát erről az elképzelésről. Megerősítette, hogy már a jövő héten javaslatokat terjeszt elő, amelyek a hitelminősítők befolyására is kitérnek majd.