Olaszországba érkezett az euróválság

2011.07.11. 07:18 Módosítva: 2011.07.11. 09:10
A pénteki tőzsdei zuhanás megismétlődését szeretné elkerülni az olasz tőzsdefelügyelet a shortolás esetleges leállításával. Az olaszokat is meglegyintő adósságválságról hétfőn rendkívüli tanácskozást tartanak az EU gazdasági vezetői.

A shortolás átmeneti betiltásával vagy korlátozásával próbálkozhat hétfő reggel az olasz tőzsdefelügyeleti bizottság (Consob), hogy megakadályozza a pénteki zuhanás folytatódását - idézi olasz lapok internetes kiadásait a Napi Gazdaság. A Consob elnöke, Giuseppe Vegas a pénteki események után vasárnap estére összehívta a bizottság rendkívüli ülését. Ezen elrendelték: hogy azoknak a piaci szereplőknek, akik 0,2 százalékot meghaladó tőkerésznyi shortpozícióval rendelkeznek olasz vállalatokban, be kell jelenteniük a pozíciójuk nagyságát, a későbbiekben pedig 0,1 százaléknyi pozíciónként újabb bejelentést kell tenniük. Az intézkedés ma lép életbe és hatálya szeptember 9-ig tart, idézi a Portfolio.hu a Bloomberg tudósítását.

Az olasz részvénypiacok gyászos pénteket zártak: elszálltak a kötvényhozamok, a bankrészvények árfolyamai pedig a mélybe estek. A tízéves kötvények hozama azután szökött fel, hogy Silvio Berlusconi kormányfő egy lapinterjúban személy szerint, a családja birtokában levő média pedig közvetve nekiment a szigorú költségvetési programot kidolgozó Giulio Tremonti gazdasági miniszternek. Tremonti részben azzal vívta ki a kormányfő haragját, hogy nem akar adót csökkenteni, ami megnehezítheti a kormánypárt, illetve -koalíció talpon maradását miután a 74 éves, számos botrányt túlélő Berlusconi közölte, nem indul a 2013-ban esedékes választásokon.

A kilencéves magasságot jelentő 5,27 százalék elérésével egy hét alatt csaknem fél százalékponttal emelkedett az olasz kötvényhozam, a német megfelelőjével szembeni felár pedig az eurókorszak kezdete óta nem látott szintre nőtt. Mindez bőven elég volt ahhoz, hogy a legutóbbi hitelminősítői figyelmeztetések óta amúgy is gyanakodva szemlélt olasz pénzintézetek papírjai lefelé vegyék az irányt: az UniCredit például 7,9 százalékot veszített pénteken, s ezzel már 20 százalékos mínuszig jutott a héten. Az olasz bankszektor összességében 5,8 százalékos, a milánói tőzsde 3,5 százalékos veszteséggel zárta a napot.

Olaszország időről időre szóba kerül az európai szuverén adósságválság következő áldozataként, hiszen mintegy 1800 milliárd eurónyi államadóssága közel jár a GDP 120 százalékához. Valamelyest enyhített eddig ennek megítélésén, hogy az adóssághegy többsége belföldi - az olasz átlagpolgár kedvenc megtakarítási formája az ingatlan mellett évtizedekig a reálhozamot termelő államkötvény volt - , de az is igaz, hogy ebből mintegy 900 milliárd a következő öt éven belül lejár. Ha az újrafinanszírozás nehézségekbe ütközik, az tovább feszítheti a zéró közeli növekedést mutató gazdaságot - vele együtt a bankokat - , és már ki is alakul az ismert ördögi kör.

A Consob a shortolás esetleges leállításával a spekulánsok támadását akarja kivédeni, ez azonban csak rövid távú megoldás lehet - az egész shortolás uniós szintű újraszabályozása nyár végére várható.

Addig is szükség lehet azonban uniós tűzoltásra: Herman Van Rompuy az EU elnöke hétfő reggelre rendkívüli tanácskozást hívott össze az adóssághelyzet, egy lehetséges második görög mentő csomag, illetve az Olaszország elleni spekuláció tárgyában. A megbeszélésre az EB elnöke, Jose Manuel Barroso, az ECB elnöke Jean-Claude Trichet és az eurózóna pénzügyminiszteri csoportját vezető Jean-Claude Juncker kapott meghívást, illetve egyes források szerint a gazdasági ügyek uniós biztosát, Olli Rehnt is bevonják az egyeztetésbe.