Válságtanácskozás az olaszok miatt

2011.07.11. 11:45 Módosítva: 2011.07.11. 11:47

Válságtanácskozást hívott összehétfőn kora délutánra Herman van Rompuy, az EU elnöke a már Olaszországot is fenyegető államadósság-válság miatt - jelentették hírügynökségek.

A Reuters és a német dpa szerint a 12.45-kor kezdődő megbeszélésén van Rompuy mellett Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti pénzügyminiszteri csoport vezetője, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Olli Rehn pénzügyi biztos vesz részt.

A unió csúcsvezetői a hivatalos magyarázat szerint a rendes hétindító értekezletet tartják, a hírügynökségek értesülései szerint azonban válságtanácskozást tartanak az államadósság-válság terjedésének veszélye miatt.

A fő téma a második görög mentőakció mellett Olaszország lehet. A következő hónapokban a római vezetésnek 120-130 milliárd euró közötti értékben kell forrást bevonnia a piacról a lejáró adósság megújítására, az olasz államkötvények kockázati felára viszont pénteken az euró bevezetése óta a legmagasabbra emelkedett. "Nem engedhetünk meg magunknak még egy olyan napot, mint a pénteki" - mondta az EKB egy magas beosztású munkatársa a Reutersnek. "Nagyon aggódunk Olaszország miatt" - tette hozzá.

A hozzáértők attól tartanak, hogy ellehetetlenülhet az olasz államadósság piaci finanszírozása, vagyis Olaszország is az euróövezeti társállamok és a Nemzetközi Valutaalap segítségére szorul, ami szétfeszítheti az euróövezeti mentőalapot. Az EKB már most azt javasolja, hogy duplázzák meg, növeljék 1500 milliárd euróra a pénzalap forrásait.

Olaszország államadóssága rohamosan nő: 2007-ben, a válság előtti utolsó évben a hazai össztermék (GDP) 103,6 százalékát tette ki, tavaly pedig már 119 százalék volt, így megközelítette a 2.000 milliárd eurós határt. Az olasz gazdaság - amely a harmadik legnagyobb az euróövezetben - viszont alig bővül, az 1996-2007 közötti időszakban évente átlagosan 1,5 százalékkal nőtt a GDP.

A hamarjában összehívott tanácskozás után, délután 15 órakor kezdődik az euróövezeti pénzügyminiszterek hivatalos értekezlete. Ezen elsősorban a Görögországnak nyújtandó újabb hitelcsomagról lesz szó.