Alfréd
-3 °C
3 °C

Euróválság: az írek az EU-t hibáztatják

2011.07.13. 13:31 Módosítva: 2011-07-13 13:32:49
Kapcsolódók (10)

Itt az idő, hogy az Európai Unió vezetői erélyesen lépjenek fel az euróövezeti válság megoldása érdekében. Az ír adóskockázati osztályzat rontása azt tükrözi, hogy Európa képtelen megfelelő választ adni a válságra - mondta Enda Kenny, Írország miniszterelnöke parlamenti felszólalásban szerdán.

A miniszterelnök elmondta: semmi értelme nincs annak, hogy részt vegyen az Európai Tanács - egyes források szerint péntekre tervezett - ülésén, ha a vezetők nem állapodnak meg a válság megoldására irányuló intézkedésekről. Most az euróövezeti pénzügyminisztereknek az ír kormány, az országnak nyújtott mentőcsomag feltételeinek javítására irányuló kérésére kell válaszolniuk.

A Moody's Investors Services kedd késő este a befektetésre ajánlott sáv alsó széléről, "Baa3"-ról, a piaci zsargon szerint a bóvli kategóriába tartozó "Ba1"-re rontotta Írország adóskockázati besorolását. A hitelminősítő a lépést azzal indokolta, hogy az EU javaslatai alapján az ír államkötvények birtokosait veszteség érheti az elkövetkező években. A Moody's ugyanakkor kiemelte, hogy Írország teljesítheti idei évre vonatkozó megszorítási céljait.

Kenny a parlamentben elmondta: "a Moody'snak nem Írországgal van problémája", hanem azzal, ahogy az európai vezetők az egész térséget sújtó válságot kezeli.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso szóvivője szerdán elmondta: "érthetetlen" az ír hitelminősítői besorolás keddi rontása. Pia Ahrenkilde Hansen kiemelte: a döntés időzítése "finoman szólva is megkérdőjelezhető".