Az összeomlásba mentik az íreket

2011.07.13. 11:51
Bóvliba vágta Írországot a Moody's, a leminősítés azonban nem volt váratlan. A hitelminősítők nem nézik jó szemmel, ha magánbefektetők vesznek részt az euróövezeti adósságválság kezelésében, márpedig ez egy esetleges második ír mentőcsomag esetén is megtörténhet.

Nem volt váratlan az ír leminősítés, mondta az Indexnek Forián Szabó Gergely a Pioneer Befektetési Alap igazgatója, miután a Moody's kedden késő éjszaka, az eddigi "Baa3"-ról - vagyis a még befektetési ajánlású osztályzati sáv alsó széléről - egy fokozattal "Ba1"-re süllyesztette a hazai és a külföldi piacokon kibocsátott ír kormánykötvény-adósság osztályzatát.

Az elemző szerint az, hogy Írországot a bóvli kategóriába sorolták meglepetést nem okozott, a bejelentés időzítése ugynakkor nem volt szerencsés, a Görögországgal kapcsolatos aggodalmak mellett az utóbbi napokban az olasz események korbácsolták fel a hangulatot, az ír leminősítés akár olaj is lehetett volna a tűzre. A pánik azonban elmaradt, a kedden meredeken zuhanó tőzsdeindexek szerdára az esti bejelentés ellenére is korrigálni tudtak, a piacok figyelmének középpontjában most továbbra is elsősorban Olaszország van.

Nem okozott meglepetést

Az adósságpiaci szereplők már a Moody's keddi leminősítése előtt sem tartották befektetési szintűnek az ír szuverén adósság minőségét. Erre utalt, hogy az ír  államadósság-törlesztési kockázatra köthető biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a keddi késői londoni kereskedésben ezer bázispont - tízmillió euró ír államadósságra egymillió euró - környékén járt, miközben a magasan elsőrendű befektetési besorolással ellátott Németország CDS-díjszabása 56 bázispont, vagyis tízmillió euró német szuverén adósságra alig 56 ezer euró körül mozgott a CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató csoport szakelemzőinek kimutatása szerint.

"A fő ok a leminősítés mögött az volt, hogy megnőtt az esélye annak, hogy görög mintára a magánbefektetőket is be fogják vonni az ír adósságterhek enyhítésébe akkor, ha a piaci finanszírozási nehézségek miatt az ír állam egy második hitelcsomagra szorulna a jelenlegi csomag lejárata után 2013-ban" – magyarázta Forián Szabó Gergely.

A nemzetközi hitelminősítők pedig már korábban is jelezték, hogy ha a bajba jutott euróövezeti országok kisegítésébe a magánszektorbeli kötvénybefektetőket is bevonják, azt részleges csődhelyzetnek tekintik.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's egyelőre még a befektetési ajánlású "BBB" sávban tartja az ír szuverén adósság besorolását. Bár a hitelminősítők besorolásai gyakran csak lekövetik a piac mozgásait, a magas hozamú, spekulatív kategóriának van jelentőssége, az ugyanis nem egyszerűen azért rontja a befektetői hangulatot, mert a besorolás sötétebb képet fest az ország gazdasági helyzetéről, hanem azért is, mert számos befektetési alapot köt az a szabály, hogy nem fektethet be a bóvli kategóriába eső termékekbe, vagyis ki kell vonulnia a piacról.

    Moody’s S&P Fitch-IBCA
2 A legjobb minőségű hitel Aaa AAA AAA
3 Igen jó minőségű hitel Aa1 AA+ AA+
4   Aa2 AA- AA-
5   Aa3 AA- AA-
6   A1 A+ A+
7 Magas hitelminőség A2 A A
8   A3 A- A-
9   Baa1 BBB+ BBB+
10 Jó hitelminőség Baa2 BBB BBB
11   Baa3 BBB- BBB-
12 Spekulatív Ba1 BB+ BB+
13   Ba2 BB BB
14   Ba3 BB- BB-
15   B1 B+ B+
16 Erősen spekulatív B2 B B
17   B3 B- B-
18 Nagy a vissza nem fizetési kockázat Caa1 CCC+ CCC
19   Caa2 CCC CC
20   Caa3 CCC- C
21   Ca CC DDD
22 Vissza nem fizetés C   DD
23       D

Írország gondjai a válsággal kezdődtek, amikor pillanatok alatt összeroppant a bankrendszere. Az ír ingatlanlufi nagysága az amerikaival volt összemérhető, és erre ráépült egy olyan hitelbuborék, amelynek kipukkadása elsöpörte a teljes ír bankszektort. Az építőipar fő hitelezőjének számító Anglo Irish Bank a válság alatt elvesztette értéke 98 százalékát.

Az állam nem hagyta csődbe jutni a bankrendszert, inkább felvásárolta a bajba jutott pénzintézeteket, és átvállalta veszteségeiket is. A bankadósságokból így államadósság lett, amit ugyanúgy finanszírozni kell. Az ír külföldi adósság a görög háromszorosára nőtt, miközben az ország GDP-je fele akkora, mint a görögöké.

 

Tavaly év végére tarthatatlanná válta helyzet, 15 milliárdos megszorítócsomagot jelentettek be, majd kiderült: Írország is mentőövre kényszerül. A 85 milliárd eurós hitelt az eurózóna tagországaitól, néhány uniós tagállam és az IMF dobta össze. Egyre valószínűbb azonban, hogy ez önmagában nem lesz elég, és 2013 után az ország egy második mentőcsomagra szorul majd, amibe a magánbefektetőket is bevonják.

Az eurózóna, illetve az Európai Unió pénzügyminisztereinek hétfői és keddi megbeszélésein egyelőre inkább az ötletelés folyt az adósságválság tovagyűrűző hatásainak enyhítése érdekében. A jelek szerint az uniós döntéshozók abba az irányba mozdulnak el, hogy csökkentik a meglévő görög, ír és portugál hitelcsomagok kamatait és hosszabbítanák a futamidejét, hogy enyhítsék az adósságterheket.