Két német bank majdnem megbukott

2011.07.13. 13:26
A megvizsgált 13 német bank sikerrel zárta az Európai Bankhatóság (EBA) által folytatott banki stresszvizsgálatokat, de kettőnél csak kevés híján múlott a kudarc - közölték az ügyet jól ismerő források a Dow Jones üzleti hírügynökséggel szerdán.

A források szerint az állami tulajdonban lévő HSH Nordbank a vizsgálatok legnegatívabb forgatókönyve esetében 5,5 százalékos  míg a NordLB 5-6 százalék közötti első körös magtőke megfelelési mutatóval rendelkezne, az elégséges eredményhez a bankoknak legalább 5 százalékot kell teljesíteniük.

A Deutsche Bank, a Commerzbank, a Hypo Real Estate, a WestLB, a Bayern LB, a LBBW, a Deka, a DZ Bank, a WGZ, a Landesbank Berlin, illetve a Helaba bankok legalább 6 százalékos tőkemegfelelési mutatót teljesítetek - közölték az ügyet jól ismerő források. Az EBA pénteken este hat órakor hozza nyilvánosságra a stresszvizsgálatok eredményeit.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei keddi találkozójukon megerősítették elkötelezettségüket a teszten elbukó bankok feltőkésítésére, vagy feltőkésítési törekvéseinek megsegítésére. A stresszvizsgálatokon elbukó bankoknak hat hónap áll majd rendelkezésükre, hogy pótolják tőkehiányukat.

A két veszélyeztetett német bank ugyanakkor biztonságban érezheti magát, ugyanis mindkettő konkrét tervekkel rendelkezik követelésállományuk csökkentésére. A HSH Nordbank kedden állapodott meg az Európai Unióval arról a programról, amelynek köszönhetően 9 százalék körüli szintre nőhet a bank első körös magtőke megfelelési mutatója - mondta a hírügynökségnek az egyik forrás. A NordLB pedig intézkedéseket jelentett be, hogy 2015-re 7 százalékra növelje az érintett megfelelési mutatót.

Egy öt német bankból álló lobbicsoport most levelet írt az EBA-nak, amelyben azt kifogásolja, hogy a mostani tesztek - az előző évihez hasonlóan - nem fogják helyreállítani a piac bizalmát.  Az előző évi banki stresszvizsgálaton egyetlen német bank, a Hypo Real Estate bukott el.

Akkor a vizsgálatot lefolytató hatóságok egyetlen egy ír bankot sem találtak veszélyeztetett helyzetben. Írország novemberben csak egy 85 milliárd eurós mentőcsomag segítségével tudta elkerülni az államcsődöt, mivel a bankszektor kimentésének költségei az előző évben 32 százalék fölé emelték a dublini kormányzat költségvetési hiányát.