Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Görögország a legkockázatosabb a világon

2011.07.13. 20:06 Módosítva: 2011.07.13. 23:04

A legnagyobb európai hitelminősítőnek számító Fitch Ratings négy fokozattal, vagyis általában szokatlan mértékben minősítette le a hosszú futamú államadós-besorolásán Görögországot (igaz, az utóbbi időben többször fordult elő, hogy hitelminősítők több fokozatot átugorjanak).

A hitelminősítő döntése azt jelenti, hogy aki görög állampapírt vesz, az a Fitch szerint jelentős kockázatot vállal arra, hogy elveszti a pénzét. Vagyis "valós lehetőség", hogy Görögország csődbe megy. A görögök már féléve, idén január óta nem voltak a befektetésre ajánlott kategóriában.

A lépéssel a görögök a CCC kategóriába kerültek, egyebek mellett Ecuador, Suriname, Uganda és a Dominikai Köztársaság mögé. Az eddigi legrosszabbra értékelt európai ország Ukrajna volt BB-s (más néven B-s) besorolással.

Eddig BBB (más néven B+) fokozaton voltak a Fitch-nél a görög papírok, most átugorva a BB (más néven B) és a B (más néven B-), továbbá a CCC+ kategóriákat egyből CCC besorolást adtak nekik, bár egyben elvették az országot a negatív kilátásait. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem tervezik újabb leminősítését.

Igaz, lassan már nem is lehetne hová, a Fitch a CCC-nél már csak két rosszabb besorolást ismer, a CC és a C kategóriákat. Ez a kettő azonban csak elméleti lehetőség. Legalábbis a Fitch jelenlegi országrangsorában egyetlen állam sem tartozik ebbe a két csoportba, és a CCC-be is csak a görögök (igaz, nem minden országról készül Fitch-minősítés). A mostani lépéssel tehát Görögország papíron a világ legkockázatosabb országává vált.