Az USA leminősítéséről suttog az S&P

2011.07.14. 16:06

A Standard & Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő bizalmasan arról tájékoztatott amerikai törvényhozókat és üzleti csoportokat, hogy leminősítheti az Egyesült Államok kormánykötvény-besorolását, ha Washington nem tesz eleget bármilyen fizetési kötelezettségének - írta csütörtökön a The Wall Street Journal.

A New York-i gazdasági lap az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az S&P arra az esetre is kilátásba helyezte a leminősítést, ha az Egyesült Államok rendben törleszti az adósságát, és csupán egyes kötelezettségeit nem teljesíti, például nem fizeti ki teljes egészében a szociális juttatásokat.

Elfogyott a pénz

Az amerikai államkincstár korábban azt közölte, hogy rangsorolnia kell a kifizetések között, ha a politikai erők augusztus 2-ig nem jutnak megállapodásra az úgynevezett adósságplafon megemeléséről.

A piac eddig szemet hunyt afelett, hogy az USA bruttó államadóssága feltartóztathatatlanul közelíti a rögzített  adósságplafonhoz. Ennél nagyobbra elméletileg nem nőhet az USA tartozása, ezt a szintet azonban őszre biztosan eléri az ország, így feltehetően sokadszorra megszavazzák az adósságsapka fölemelését vagy jelentős kiigazításokat jelentenek be. Ha semmit nem tennének, egyszerűen nem lenne pénz bizonyos számlák kifizetésére, a hírek szerint első körben a rokkantak és veteránok szociális juttatásai kerülnének veszélybe. Ha ezeket nem folyósítják, az fizetésképtelenséget, tehát kvázi államcsődöt jelent.

Egyelőre azonban nincs megállapodás, míg Obama az adókat is emelné, a republikánosok ezt nem akarják elfogadni.

Nem ez az első figyelmeztetés

Az Egyesült Államokat mindhárom nagy hitelminősítő osztályzatrontással fenyegeti. Legutóbb - szerdán - a Moody's Investors Service vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását, mert véleménye szerint egyre nagyobb az esély arra, hogy nem sikerül időben egyezségre jutni az államadósság-limit emeléséről, és ennek következtében a kormány törlesztési hátralékba kerülhet.

A kínai, kevésbé jelentős Dagong Global Ratings hitelminősítő jelezte , hogy akár megegyezik az amerikai kongresszus az adósságplafon emeléséről, akár nem, az Egyesült Államok szuverén adósságbesorolását minden bizonnyal lerontja, ami elsősorban a kínai finanszírozás elé gördíthet akadályokat. Egykis német minősítő már lépett is, persze ez nem sok vizet zavart.