Patthelyzetben van Amerika

2011.07.14. 13:01 Módosítva: 2011.07.14. 13:03
Szerdán sem született megállapodás az amerikai adósságplafon emeléséről, vagy a költségvetési kiigazítási programról. Barack Obama amerikai elnök csütörtökön is tárgyal a képviselőházi képviselőkkel. Ha nincs egyezség, az USA nem tudja az augusztusi szociális kiadásait finanszírozni.

Továbbra is harcolnak az idővel az amerikai politikusok, hogy az augusztus 2-i határidő előtt döntés szülessen az amerikai adósságplafon emeléséről. Az amerikai pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a kincstárban augusztus 2-ig állnak rendelkezésre a megfelelő források a kiadások finanszírozására. A kormánynak augusztus 3-án kell jelentősebb összeget kifizetnie, többek között az idősebb lakosok, háborús veteránok és rokkantak szociális juttatásait.

Kiadáscsökkentést vs. adóemelés

Az újabb adósság felhalmozására a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon jelent akadályt, amelynek emeléséről - a politikai erőviszonyok alapján - csupán a pártok megegyezése esetében van lehetőség.

A republikánus képviselőházi képviselők és Obama-elnök szerdai találkozóján minden eddiginél nagyobb feszültség alakult ki a két politikai oldal között. Obama a tárgyalások egy pontján egyszerűen felállt az asztaltól és közölte: "ami sok az sok (...) holnap folytatjuk". Az amerikai elnök szerint a republikánus képviselők politikai térnyerésre használják fel a válsághelyzetet, amivel ellehetetlenítik a probléma megoldását.

Eric Cantor, a republikánus képviselőcsoport második számú embere ugyanakkor elégedetlenségének adott hangot az elnök által javasolt kiadáscsökkentések mértékével kapcsolatosan. Korábban, Obama 4 ezer milliárd dolláros "nagy alkut" ajánlott fel a képviselőházi többséget alkotó republikánusoknak. A szerdai tárgyaláson azonban - Cantor beszámolója szerint - 1,4 ezer milliárd dollárnyi kiadáscsökkentést javasolt az elnök.

A javaslatra Cantor - saját elmondása szerint - azt mondta: ha nem születik megállapodás legalább - a kormány mandátumának lejártáig szükséges adósságnövekedés mértékének megfelelő -  2,4 ezer milliárd dollárnyi kiadáscsökkentésről, akkor a képviselőház kénytelen lesz augusztus és 2012 vége előtt két lépésben szavazni az adósságplafon emeléséről.

A demokrata képviselők és Obama-elnök amellett érvelnek, hogy a kiigazításoknak egyaránt kell tartalmazniuk kiadáscsökkentést és adóemelést. A republikánusok azonban hallani sem akarnak adóemelésről, mivel attól tartanak, az veszélyeztetné a gazdaságot.

Péntek a határidő

Tovább borzolja a piaci kedélyeket, hogy a Moody's Investors Service hitelminősítő szerda késő este leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását. Az Egyesült Államokat immár mindhárom nagy hitelminősítő osztályzatrontással fenyegeti.

Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke egy szerdai képviselőházi meghallgatáson igyekezett megnyugtatni a piacokat és közölte: az adósságplafon megemelésének hiányában az Egyesült Államok először adósi kötelezettségeit teljesítené. Ez azonban igazolja az elnök korábbi nyilatkozatát, amely szerint a kvázi-államcsőd esetén szociális kifizetések maradnának el.

A tárgyalások azonban csütörtökön is folytatódnak. Keleti-parti idő szerint negyed ötkor találkoznak ismét a felek és a tárgyalások középpontjában ezúttal adóügyi kérdések lesznek. Demokrata párti források szerint az elnök pénteki határidőt szabott meg arra, hogy körvonalazódjon a további lépések iránya.

Mekkora az adósság?

14 500 milliárd dollár a plafon, most ehhez közelít és ennél az amerikai GDP sem sokkal nagyobb. Ennél nagyobbra elméletileg tehát nem nőhet az USA tartozása, ezt a szintet azonban őszre biztosan eléri az ország, így feltehetően sokadszorra megszavazzák az adósságsapka fölemelését vagy jelentős kiigazításokat jelentenek be. Ha semmit nem tennének, egyszerűen nem lenne pénz bizonyos számlák kifizetésére, a hírek szerint első körben a rokkantak és veteránok szociális juttatásai kerülnének veszélybe. Ha ezeket nem folyósítják, az fizetésképtelenséget, tehát kvázi államcsődöt jelent.

Csak hogy értsük, miről is van szó: az Obama-kormány havonta átlag 125 milliárd dollár kölcsönt vesz fel, magyarul most ennyivel alacsonyabbak az USA költségvetésének bevételei a kiadásainál, a különbözet pedig megállíthatatlanul duzzasztja a hiányt. (Az augusztusra vonatkozó tervek szerint 172 milliárd dolláros hitelfelvételhez 306 milliárd dolláros kiadás társul.) A gond, hogy az éves hiánytervet ilyen eladósodási ütem mellett szeptemberre kimeríti az ország, az Amerikával eddig kesztyűs kézzel bánó hitelminősítők most pontosan emiatt türelmetlenkednek.  • Tippek
  • Árfolyam