Újabb pénzesővel kezelne válságot az USA

2011.07.14. 08:09

Továbbra is számolni kell a lehetőséggel, hogy a korábban vártnál tartósabb lesz az amerikai gazdaság gyengesége az általánosan tapasztalható bizonytalanság miatt, és a defláció veszélye is újra megjelenhet, ez pedig új gazdaságpolitikai válaszokat kíván - mondta tegnap Ben Bernanke az amerikai törvényhozásban elmondott féléves értékelésében.

A Fed-elnök először beszélt nyilvánosan a múlt heti kiábrándító munkanélküliségi adat óta - a várt százezres foglalkoztatottságnövekedés helyett csupán 18 ezer munkahelyet teremtett az USA gazdasága.

Bernanke ennek megfelelően megállapította, hogy idén eddig "mérsékelt" volt a gazdasági növekedés, és ez várhatóan a következő negyedévekben sem fog felgyorsulni. A munkaerőpiac csak lassan, fokozatosan fog visszatérni a normális szintre, ugyanakkor Bernanke szerint az élelmiszer- és energiaárak emelkedése abbamaradhat, amivel erőre kaphat a fogyasztás és az inflációs kockázatok is enyhülnek. A Fed optimista forgatókönyve szerint tehát az átmeneti áremelkedések leállása után élénkülne a fogyasztás, és ezzel találna magára a munkaerőpiac, majd végül az ingatlanpiac is.

Lazítást ígér, mi lesz a dollárral?

Ha azonban elmarad a várt élénkülés, akkor a monetáris politika további lazítására van szükség, és a Fed nem habozna megtenni ezeket a lépéseket - tette egyértelművé Bernanke.

A monetáris élénkítés három lehetséges módjáról beszélt a Fed-elnök. Egyrészt egyértelművé tehetnék, hogy hosszú ideig alacsony marad Fed alapkamata, vagy hogy a mostani, rendkívül magas szinten marad a mérlegfőösszege. Másrészt a mennyiségi lazítás új, harmadik fordulójába, tehát a QE3-ba kezdhetnek bele: ez az eszközvásárlásokra fordított források növelését és az ebben szereplő értékpapírok körének kiszélesítését jelenthetné - a Fed elmozdulhatna például a hosszabb lejáratú kötvények vásárlása felé is.

Harmadrészt negyed százalékponttal csökkenthetik a pénzintézetek jegybanknál elhelyezett betéteinek kamatlábát, ami lefelé szoríthatná a rövid kamatokat. Azt azonban Bernanke is elismerte, hogy e politikák hatásával kapcsolatban egyelőre nincsenek tapasztalatok, ezért bizonyos kockázatokkal járhatnak.