120 milliárdos mentőcsomagot kaphatnak a görögök

2011.07.15. 10:58
Újabb 120 milliárd eurós mentőcsomagot kaphat Görögország, értesültek helyi lapok. A csomag egyik része újabb hitel, a másik pedig a kötvények átstrukturálása.

Helyi lapértesülések szerint megszületett a megoldás a mentőcsomag ügyében, írja az Equilor. A tervek nagyjából hajaznak arra, amiket az elmúlt napokban hallhatunk piaci berkekből. Ennek megfelelően összesen 120 milliárd eurós mentőcsomagot kaphatnak a görögök, amelynek fele 7-8 év futamidejű EU/IMF-hitelből származik.

A másik felét egyrészt kötvénylejáratok meghosszabbításából, másrészt az európai mentőalap (EFSF) és az EKB kötvényvásárlásaiból és eladásaiból fedeznék, bár ezek pontos részletei egyelőre fájdalmasan homályosak.

Amennyiben nem áll össze ez a forgatókönyv, akkor a tervek szerint 50 százalékos értékvesztéssel alakulhat ki a görög kötvényeken, ami 150 milliárd eurót meghaladó veszteséget jelentene. Más kérdés, hogy a görög kötvények többsége már eleve 40-60 százalékos árfolyamon forog, így a piaci árfolyamokban nem lenne újabb markáns esés. Fájdalmas pont lenne ez a lépés viszont a bankoknak, amelyek az Equilor szerint aligha piaci árfolyamon tartják nyilván ezeket az instrumentumokat, így kénytelenek lennének komoly veszteségeket elszámolni gyorsjelentéseikben.

Egyes spekulációk szerint egy ilyen forgatókönyv jó néhány európai bankot kényszerítene térdre.  • Hírek
  • Hírek