Nem nyugtat majd meg a stresszteszt?

2011.07.15. 08:17

A mai európai tőzsdezárás után hozza nyilvánosságra az európai bankhatóság (EBA) a banki stressztesztek eredményét: mind a különböző negatív gazdasági forgatókönyvek alapján elbukott bankok listáját, mind a tesztekhez begyűjtött óriási, eddig bizalmasnak minősülő információhalmazt, írja a Napi Gazdaság. A tavalyi, utólag nagy fiaskónak bizonyult teszt bankonként 100 adatpontjához képest ezúttal 3000 számadatot hoznak nyilvánosságra, és az EBA minden alkalommal sietett hangsúlyozni, hogy lényegesen szigorúbb lesz a teszt a korábbinál. A Reuters értesülései szerint számos spanyol, görög, portugál és német bank biztosan meg fog bukni.

Mégsem valószínű, hogy a piacok megnyugodnának az adatoktól. A Royal Bank of Scotland elemzője szerint ha az EBA nem veszi figyelembe a jelenlegi, rendkívül magas európai kötvényhozamokat, akkor teljes mértékben hiteltelenné válik az egész teszt − ha viszont figyelembe veszi, akkor az egész európai bankszektort tőkeemelésre kényszeríti, ami részvénypiaci eséshez vezetne. Ráadásul a stressztesztek negatív forgatókönyvei közül éppen az hiányzik, ami a piacokat az utóbbi hónapokban a leginkább aggasztotta: a szuverén államcsőd.

Az M&G Investments Reutersnek nyilatkozó elemzője szerint nem meglepetés, hogy a német bankok nem örülnek bizalmas információik kiadásának, tehát az átláthatóság javulásának. A Helaba − egy Hessen tartományi kisebb bank − közleményben állította: átment volna a stresszteszten, ha az EBA elfogadja a hibrid adósság formájában lévő kintlevőségeit, illetve ezek növelését is tőkeként, ez azonban nem történt meg. A Helaba szerint ez az EBA önkényes döntése volt − a hatóság csak a "tiszta" tőkeemelést fogadja el −, ezért saját hatáskörükben úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt a stresszteszten.