Már fájnak a megszorítások az olaszoknak

2011.07.18. 14:25

Az olasz parlament pénteki döntése alapján a polgárok hétfőn "kézhez kapták" a megszorító csomag első részét: hétfőtől minden orvosi és laborvizsgálat után tíz euró vizitdíjat kell fizetniük az olaszoknak, a mentők indokolatlan riasztása pedig 25 eurós büntetéssel jár. Az olasz parlament felsőháza csütörtökön, az alsóház pedig pénteken hagyta jóvá a kormány megszorító csomagját.

Igaz, nem mindenhol kell fizetni, mivel néhány tartomány megtagadta az intézkedés bevezetését. Egyes tartományok közigazgatási bíróság elé vitték az intézkedéseket, vitatva azok jogszerűségét.

A tervezett intézkedések között szerepel egyebek mellett a központi minisztériumok és az önkormányzatok költségvetésének megnyirbálása, bérbefagyasztás a közszférában, adóemelés, a cégek és a magánszemélyek adókedvezményeinek szűkítése, valamint a nyugdíjasok juttatásainak csökkentése is.

Szakértői számítások szerint a megszorító csomag ezer euró többletterhet ró minden egyes olasz háztartásra a következő kétéves periódusban. A szakszervezetek viszont 1 800 eurós többletteherről beszélnek. Az mindenesetre biztos, hogy az olaszoknak meg kell húzniuk a nadrágszíjat a következő két évben.

A fájdalamas megszorításokra azért volt szükség, mert az elmúlt héten reális lehetőségként merült fel Olaszország államcsődje. Mint írtuk, ha az eurózóna harmadik legnagyobb gazdasága csődbe menne, az az egész kontinenst megrázná, tovagyűrűző hatásai a három évvel ezelőtti válsághoz lennének hasonlóak.

Mi a baj az olaszokkal?

Az aggodalmakat elsősorban a rendkívül magas olasz adósságszint okozza. Az olasz gazdaság az európai bankoknak hatszor annyival tartozik, mint a görögök, az európai bankoknál lévő kötvényállománya pedig több mint négyszerese a görög államénak. Igaz, az államcsőd veszélye kisebb, mint a görögöknél, esetleges következményei azonban nagyobbak lennének, hiszen az ország a valutaunió harmadik legnagyobb gazdasága.

Az ország eladósodottságának mértéke 1 800 milliárd euró (486 000 milliárd forint), csaknem huszonötször akkora, mint hazánké. Olaszország francia bankoknak közel 400 milliárd euróval, a németeknek 160 milliárd euróval, a briteknek 60 milliárd euróval tartozik, de jelentős az USA, Spanyolország, Belgium és Japán "olasz kitettsége" is.