A válságtalálkozó átmeneti megoldást adhat

2011.07.19. 08:05

Átmeneti megoldást adhat a csütörtöki euróövezeti csúcstalálkozó a görög adósságválságra, olyat, amely utat jelöl ki a probléma tartós rendezésére - mondta az európai ügyekért felelős francia miniszter, Jean Lenoetti. A megoldásnak része lehet egy, az euróövezeti bankokra kivetett adó.

A politikus Brüsszelben kifejtette: a találkozó nem fogja véglegesen megoldani a helyzetet, de a politikusok nem is halasztják majd a döntést a nyár végéig. "Ha olyan javaslatban állapodunk meg, amely végérvényesen kezeli az egész euróövezeti válságot, akkor joggal lepődhetnek meg" - fogalmazott Leonetti. "És, ha olyan döntés születik, hogy augusztus 21. után ismét találkozunk az ügyben, akkor azt gondolnák, hogy a problémára elégtelen választ adtunk".

  A miniszter megerősítette azokat a híreket, hogy a megoldásnak része lehet egy, az euróövezeti bankokra kivetett adó. "Ez egyike a lehetőségeknek, amelyeket vizsgálunk. Ezzel elkerülhetővé válik, hogy közvetlenül avatkozzunk bele a bankrendszerbe, és hogy államcsődöt okozzunk - mondta Leonetti.

  Leonetti, akit június legvégén nevezett ki Nicolas Sarkozy államfő az EU-ügyekért felelős miniszter pozíciójába, leszögezte: "természetesen a francia-német tengely megállapodása" nyomán lesz eredmény. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az euróövezet valamennyi állama számára közös kívánalom, hogy megmaradjon a közös valuta, és helyreálljon az európai pénzügyi stabilitás.