Bajban az amerikai nagybankok

2011.07.20. 07:29

Bár korábban a pénzügyi szektor szereplői az amerikai gyorsjelentési szezon hagyományos felülteljesítőinek számítottak, az idei második negyedév jelentős visszaesést hozott több nagybanknál is - írja a Napi Gazdaság.

A tegnap falkában jelentő Bank of America, Goldman Sachs, Wells Fargo és Bank of New York Mellon négyes fogatból csupán a legutóbbi (és egyben közülük legkisebb) számolt be a várakozásokat enyhén meghaladó nyereségről. Az okok - a szabályozói környezet szigorodását leszámítva - az egyes pénzintézeteknél eltérőek, ám nem teljesen előzmény nélküliek.

A Bank of America történetének legnagyobb, 8,8 milliárd dolláros negyedéves veszteségéről jelentett, az egy részvényre eső 90 centes mínusz megfelelt az elemzői várakozásoknak, illetve a pénzintézet 88-93 centes előzetes profitfigyelmeztetésének. A pénzintézet befektetőinek egy csoportjával június végén kötött 8,5 milliárd dolláros megállapodás és az annak várható költségeire képzett céltartalékolás ugyanis a lakossági jelzálog üzletágnál masszív, 14,5 milliárd dolláros veszteséget "eredményezett". (Az egyszeri tételeket kiszűrve 33 centes papíronkénti profitot könyvelhetett volna el a BoA, szemben a tavalyi 27 centtel.) Ezt pedig csak részben tudta ellensúlyozni a többi egység 5,7 milliárdos összesített nyeresége. Ebben szerepet játszott az is, hogy a befektetési banki üzletág a Merrill Lynch felvásárlása óta rekordösszegű, 1,6 milliárdos bevételt realizált. Ennek ellenére a konszolidált bevétel 13,2 milliárd dollárt tett ki a negyedév során, ami éves összehasonlításban mintegy 55 százalékos visszaesést jelent.

A válság előtt még legjobban teljesítő Goldman Sachs az elemzői várakozások elmúlt hetekben végbement sorozatos csökkentése ellenére a prognosztizált 2,27 dolláros papíronkénti profittal szemben csupán 1,85 dolláros EPS-t ért el. Igaz, a tavalyi azonos időszak 78 centes részvényenkénti eredményéhez képest ez is javulás, nem úgy a bevételek terén. Ott ugyanis a 7,3 milliárdos érték komoly visszaesés a tavalyi 8,8 milliárdhoz képest. A második negyedév során a kedvezőtlen világgazdasági fejlemények folytán lényegesen romlott a működési környezet - szögezte le a gyorsjelentésben Lloyd Blankfein elnök-vezérigazgató. Az eredmény visszaesésében az is közrejátszott, hogy egyes üzletágaknál a fokozott piaci volatilitásra válaszul csökkentette kockázati kitettségét a Goldman.

Ennek megfelelően a kötvény-, deviza- és árupiaci kereskedésre szakosodott üzletág bevétele több mint 47 százalékkal esett az első negyedévhez képest. S bár erre számítani lehetett, az egykor ezen a téren legsikeresebbnek számító befektetési bank igencsak alulteljesítette múlt héten jelentő társait. Mint egy elemző a Bloombergnek epésen megjegyezte: ha már a saját számlás kereskedésen sem tudnak keresni, vajon mihez kezdenek? A válasszal nem késlekedett sokat a bank, a gyorsjelentés kiadása után ugyanis bejelentette, hogy 1000 munkavállalójától válik meg.

Ehhez képest már-már felüdülésként hatott, hogy a Wells Fargo a második negyedévben az elemzői várakozásoknak gyakorlatilag megfelelő 70 centes papíronkénti nyereséget termelt, szemben a tavalyi 55 centes EPS-sel. Rossz hír azonban, hogy az eredményt alacsonyabb céltartalékképzéssel érték el, a bevétel terén már enyhe visszaesés tapasztalható. A júniusban zárult negyedévben ugyanis szintén a vártnak megfelelő, 20,4 milliárd dollár bevételt realizált a pénzintézet, ami egymilliárdos visszaesés éves összehasonlításban.