Az eurócsúcs az utolsó esély

2011.07.21. 07:56

Az "utolsó esélyt kínálhatja" az euróövezeti válság ellenőrzés alá vonására a csütörtöki brüsszeli valutauniós csúcs, és ha nem születik döntés "nagyon határozott" válaszlépésekről, a helyzet visszafordíthatatlanná válhat - vélekedtek az euróövezeti csúcstalálkozó előtti értékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

Jonathan Loynes, a City egyik legnagyobb befektetési és makroelemző cége, a Capital Economics európai közgazdásza szerint az elmúlt néhány hónapot "az elszalasztott lehetőségek" jellemezték, mivel az euróövezeti döntéshozók bizonytalankodtak és vitatkoztak. Ennek következménye az, hogy ha most is elmarad valamely döntő jelentőségű terv kidolgozása, a helyzet kicsúszhat az ellenőrzés alól - vélekedett a szakértő.

Loynes szerint ráadásul ahhoz, hogy a válság megoldására bármiféle reális remény kínálkozzék, olyan tervet kell kidolgozni, amely nemcsak Görögországra, hanem Olaszországra és Spanyolországra is alkalmazható.

1500 milliárd euró kellene

A Capital Economics vezető elemzője szerint "a leginkább magától értetődőnek tűnő" válaszlépés az európai pénzügyi stabilitástámogató mechanizmus (EFSF) méretének és tevékenységi körének bővítése lenne, annak érdekében, hogy ez az eszköz nagy mennyiségű perifériális euróövezeti kormányadósságot vásárolhasson fel.

A szakértő szerint ahhoz, hogy a piacok meggyőződjenek "a szükséges tűzerő" meglétéről, az ESFS kapacitását 1500 milliárd euróra vagy ennél is nagyobbra kellene emelni.

A fő kérdés az - tekintettel a hazai adófizetők növekvő ellenállására -, hogy a központi euróövezeti kormányok készek-e vállalni a perifériális tagországok kockázatának jelentős mértékű átruházását, amivel egy ilyen program járna. Ha nem, akkor a Capital Economics által vártnál is hamarabb valósággá válhat a ház azon jó ideje hangoztatott előrejelzése, hogy az euróövezet nem marad fenn jelenlegi formájában - fejtegette a cég európai közgazdásza.

A Capital Economics több korábbi elemzésében 50 százaléknál nagyobb esélyt adott arra, hogy mostani felépítésében az euróövezet öt éven belül megszűnik.

A spanyolok és az olaszok is kiléphetnek

Egy másik vezető londoni gazdasági-üzleti kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) friss helyzetértékelése szerint az egyre emelkedő hozamok miatt most már "az olasz adóssághelyzet is közel jár ahhoz, hogy fenntarthatatlanná váljon". A ház azt jósolta, hogy sem Olaszország, sem az ugyancsak a piaci figyelem központjában álló Spanyolország lakossága nem lesz hajlandó vállalni az euróövezeti tagság fenntartásához szükséges "szűkölködést".

A CEBR elemzői ennek alapján mindössze egyötödös esélyt adtak az elemzésben arra, hogy az euróövezet tíz év múlva is létezni fog jelenlegi formájában.