Auguszta
-3 °C
2 °C

Elcoteq: Nem vagyunk csődben

2011.07.21. 12:16
Az Elcoteq SE szerint sem a cég, sem annak leányvállalatai nincsenek csődben.

Az elektronikai termékeket előállító és európai gyártóbázisát Magyarországon, Pécsen összpontosító társaság csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az Elcoteq kontrollált vezetést kér a luxemburgi jog alapján, hogy működését továbbra is fenntartsa. "Ez a státusz biztosítja számára a folyamatos működést, és azt, hogy befejezze a cég átvilágítását akár a korábban bejelentett befektetővel, akár egy potenciális új partnerrel" - hangsúlyozta a cég.

Az Elcoteq azokraa sajtóhírekre reagált, miszerint az cég fizetésképtelenségi eljárás megindítását kérte maga ellen, miután hitelezői zároltatták bankszámláit. A Napi.hu kedden azt írta, hogy a vállalat csődbe ment, részvényeinek ára 55 százalékkal zuhant. A lap szerint az Elcoteq-et először legnagyobb partnere, a Nokia szerződésbontása, majd a gazdasági válság hozta rendkívül nehéz helyzetbe.

Átütemeznek

A vállalat csütörtöki közleményében utalt rá: az Elcoteq 2009 novembere óta elsősorban a működés fokozatos csökkentésével képes volt a hitelállományát 230 millió euróról 48,5 millió euróra mérsékelni. Az idén június végén azonban be kellett jelentenie, hogy a fennmaradt hitelállomány visszafizetési határideje túl közeli, így a kintlévőségét a lejárat napjáig nem tudja visszafizetni.

"Az Elcoteq arra kérte a hitelező bankokat, biztosítsanak több időt a visszafizetésre, hogy meghosszabbított fizetési határidő mellett rendezhesse tartozását. A cég ezzel egy időben bejelentette azt is, hogy tárgyalásokat kezdett a Platinum Equity magánbefektető céggel jelentős részvénycsomag tulq

ajdonlásról és a cég adósságkezeléséről. Amennyiben a tervezett tranzakció létrejön, lényegesen megerősödik az Elcoteq pénzügyi pozíciója" - közölték.

Megjegyezték: a luxemburgi törvények alapján a kontrollált vezetés biztosítja az Elcoteq számára, hogy lehetőség szerint fenntartsa a folyamatos és normális üzletmenetet, egészen addig, amíg hosszú távú pénzügyi megoldás nem születik.

"A potenciális befektető számos alkalommal megerősítette, hogy változatlanul érdekli az Elcoteq. Az átvilágítás folyamatosan zajlik az eredeti terveknek megfelelően" - áll a közleményben.

Pécsett több mint 2000 állás van veszélyben

Novodárszky Béla, az Elcoteq Vasas Szakszervezetének vezetője az MTI-nek korábban azt mondta: egy nagybefektetővel folytatott tárgyalásokon múlhat több mint kétezer pécsi dolgozó sorsa.

Kitért arra is, hogy a cég valóban nehéz helyzetben van, hétfőn a teljes cégcsoport, így a magyar leányvállalat számláit is zárolták, a dolgozók körében pedig rendívül nagy a bizonytalanság.

Az Elcoteq 1998-ban jelent meg Magyarországon. A vállalat pécsi üzemeiben a gazdasági válság előtt mintegy hétezren, jelenleg mintegy 2.800-an dolgoznak. A cég a múlt héten jelentette be, hogy legfeljebb 680 alkalmazott elbocsátását tervezi.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft