A bankok és Európa legyőzik a hitelminősítőket

2011.07.22. 13:25

A tárgyalásokon a magánbankokat képviselő Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) pénteken kiadott tájékoztatása szerint a Görögországnak hitelező bankoknak várhatóan 90 százaléka fog csatlakozni a programhoz önkéntes alapon. Ez azt jelenti, hogy a görög kinnlevőségekből 2020-ig összesen 135 milliárd eurót írnak le a bankok, ezen belül 2014-ig 54 milliárdot. A résztvevő bankok között szerepel egyebek mellett a Deutsche Bank, a HSBC, a BNP Paribas, az Allianz, a Credit Suisse, a Bayern LB, az Intesa SanPaolo, az AXA, több görög, valamint Eurpán kívül egy perui, egy kuvaiti és egy dél-koreai bank.

Kipipálva?

"Görögországot tíz évre kivették a tőkepiacról", ezzel pedig nő a tényleges szanálásnak, a hitelfeltételek teljesítésének, illetve a kölcsön visszafizetésének az esélye - mondta Ewald Nowotny, az osztrák jegybank (OeNB) elnöke, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzó tanácsának tagja pénteken.

A megegyezés kapóra jön a Portugáliához és Írországhoz hasonló eladósodott államoknak - már ami a kamatcsökkenést lehetőségét illeti. Ugyanakkor a komoly szerkezeti problémákra nem lehet máról holnapra megoldást találni.

A második görög mentőcsomagban már megjelent résztvevőként a magánszféra, amivel "elhárultak a feleket egész idő alatt foglalkoztató politikai akadályok" - mutatott rá Nowotny. Az osztrák jegybankelnök szerint a központi felelősség innentől Görögországé, amelynek így "valós esélye van terveinek megvalósítására".

Azáltal pedig, hogy az EFSF európai pénzügyi stabilitási eszközön keresztül lehetővé vált a beavatkozás a másodlagos piacokon, teljesült az EKB egyik régi vágya - hangsúlyozta Nowotny.

Szarhatunk a hitelminősítőkre

Az EFSF felvásárolhatja a piacokon az államkötvényeket, ahogy azt korábban az EKB tette. A piac stabilizálása érdekében az EKB egy ideig magára vállalta ezt a feladatot, de ez nem tarthatott örökké, s innentől az EFSF veszi át a szerepkört.

Az euró-védőernyő a tegnapi megegyezésnek köszönhetően jóval rugalmasabbá és hatékonyabbá vált, s Európa függetlenebb lett a hitelminősítőktől. Ezután az EKB akkor is befogadhat görög papírokat, ha azok SD, szelektív fizetésképtelenség minősítést kaptak, minthogy az EFSF megadja a szükséges biztosítékokat - mondta Nowotny.