A piac a csődveszély elmúlását árazza

2011.07.22. 11:34

Hatalmas mértékben csökkent az adósság- és költségvetési válsággal küszködő euróövezeti tagállamok adósságtörlesztési kockázatbiztosítási tranzakcióinak árazása a pénteki londoni kereskedésben, miután a brüsszeli euróövezeti csúcson előző éjjel egyezség született a Görögországnak nyújtandó további jelentős finanszírozási csomagról.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a pénteki londoni kereskedésben 1660 bázispont környékén mozgott az előző napi, éppen kétezer bázispontos záró után.

A görög CDS-díjszabás a hét elején még 2 500 bázispont feletti rekordokon járt a londoni piacon.

A péntekre kialakult görög CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró görög államadósságra jelenleg évente valamivel több mint 1,6 millió euróba kerülnek középárfolyamon a törlesztéskockázati biztosítási kontraktusok a hét eleji 2,5 millió euró feletti díj helyett.

Még most is 75 százalék a görög csőd esélye

Ez a CDS

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, a piaci szereplők annál nagyobbnak tekintik az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának rizikóját.

A CMA számítási modellje szerint a jelenlegi görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac most 75 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását az irányadó ötéves távlatban.     A korábbi görög CDS-díjszabások alapján a piac ugyanezt a kockázatot még 90 százalékhoz közeli esélyekkel árazta.

Pénteken Portugália és Írország CDS-középárfolyamai is jelentősen csökkentek. A portugál törlesztéskockázati biztosítási ügyletek díja az egységnyi értékű szuverén adósságra jelenleg 830 bázispont környékén mozog, az ír CDS-díjszabás 790 bázispont alá süllyedt. E két ország CDS-árazásai a hét elején még az 1160-1180 bázispont közötti sávokban járt, ami rekordnak számított Portugália és Írország esetében.

Magyarország államadósság-törlesztési kockázatának biztosítási tranzakciói néhány hét után először ismét a 300 bázispontos árszint alá süllyedtek: a pénteki londoni kereskedésben a magyar szuverén adósságra kínált CDS-kontraktusok a CMA szakelemzőinek adatai szerint valamivel 280 bázispont felett mozogtak. Így egységnyi, tízmillió euró magyar államadósságra jelenleg jóval kevesebb mint 300 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztésbiztosítási tranzakciókat a londoni piacon. Magyarország CDS-árazásai még a hét közepén is 310 bázispont felett jártak.