Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Túlfűtött a kínai ingatlanpiac

2011.07.22. 08:13

Alapvető gazdaságpolitikai váltásokra van szükség Kínában, különösen a pénzügyi szektor liberalizálása lenne időszerű a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szerint - írja a Napi.hu.

Annak ellenére, hogy az utóbbi hónapok erőteljes monetáris szigorításai sikeresnek tűnnek, és az inflációs nyomás 1-2 hónapon belül tetőzhet Kínában, egyes nagyvárosok ingatlanárai továbbra is veszélyesen és a valóságtól elrugaszkodottan magasnak tűnnek - mondta Nigel Chalk, az IMF kínai missziójának vezetője a Valutaalap éves jelentésének bemutatásakor.

A Valutaalap szerint az amerikai ingatlanbuborék 2008-as kipukkadásához hasonlóan komoly bajokat okozhat a kínai ingatlanárak felfúvódása - ezeket azonban néhány gazdaságpolitikai lépéssel enyhíteni lehet: további monetáris szigorítással emelhetik a tőke árát, bevezethetnek ingatlanadókat és szélesíthetnék a háztartások előtt álló megtakarítási lehetőségeket. Ez utóbbi szükségessé tenné a jelenleg teljes egészében állami irányítás alatt álló pénzügyi rendszer liberalizálását.

Az IMF szakértői szerint azonban ezek a lépések egy szélesebb gazdaságpolitikai átalakítás részei kell hogy legyenek, Kína ugyanis már nem tarthatja fenn továbbra is a jelenlegi exportvezérelt modelljét. Ez ugyanis túlságosan a jüan gyenge árfolyamán és az állami vállalatoknak adott támogatásokon alapul.

A Valutaalap szakértőinek becslése szerint a jüan - az alkalmazott módszertan függvényében - 3-23 százalékkal van alulértékelve a szabadon lebegő devizákhoz képest.

Az IMF hasonlóan érvelt az amerikai gazdasági diplomácia hosszú ideje sulykolt véleményéhez: eszerint csak a jüan erősödésének lehetővé tételével lehetséges a fogyasztásra és szolgáltatásokra alapuló gazdaság létrehozása az inflációs nyomás féken tartásával. A külső árupiaci sokkok lehetősége ráadásul továbbra is nagy kockázatként nehezedik az inflációt egyre inkább politikai fenyegetésként kezelő kínai gazdasági vezetésre.