Fitch: Ez részleges csőd

2011.07.22. 13:27

Görögország "korlátozott nem fizetővé válásának" felel meg technikai szempontból a brüsszeli euróövezeti válságcsúcson elért egyezség az újabb görög finanszírozási csomagról, amely azonban összességében "fontos és kedvező lépés" az euróövezet pénzügyi stabilitásának megteremtése felé - közölte pénteki londoni elemzésében a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette, hogy a magánszektorbeli hitelezők bevonása a Görögország megsegítését célzó új pénzügyi programba besorolási szempontból "korlátozott nem fizetői eseménynek" minősül, és a Fitch Ratings ennek megfelelő - vagyis "RD" (restricted default) - szintre fogja módosítani az érintett görög kormánykötvények besorolását azon a napon, amikor a javasolt kötvénycsere-program ajánlati időszaka lezárul.

A Fitch "nem fizetési időszak utáni" besorolásokat fog megállapítani Görögországra és az új adósságpapírokra, amint a "nem fizetési eseményt" feloldja az új kötvények kibocsátása a programban részes kötvénytulajdonosok számára. A Fitch Ratings szerint ez az új osztályzat valószínűleg a spekulatív - vagyis nem befektetésre ajánlott, "bóvli" - sáv alján lesz.