Nem szeretik a mentőcsomagot a német adófizetők

2011.07.22. 15:40

Élesen bírálta az újabb görög mentőcsomagot a német adófizetők szövetsége. "Felelőtlenség az európai vezetők részéről a görög adósság törlesztésének kockázatait az adófizetők nyakába varrni 109 milliárd eurós nagyságrendben" - mondta pénteken a szövetség elnöke a Handelsblatt online kiadásában.

A csomag több elemből építkezik: van benn egy kis államcsőd, belekerült a privát szféra bevonása, ami az előzővel összefüggésben azt jelenti, hogy Görögország hitelezői csak pénzük egy részét kapják vissza, illetve tartalmaz olyan elemeket is, ami az eurózóna, főként a még mindig stabil Németország adófizetőire építve segíti a görögöket. A szövetség a megállapodásnak ezt az elemét kritizálja most, mondván: nem akarják, hogy az Európai Központi Bank közreműködésével a piacon eladhatatlan periférikus kötvényeket vásároljon az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF).

Reiner Holznagel hibásnak tartja, hogy bővítették az EFSF feladatkörét. "Pusztán az a tény, hogy az EFSF a jövőben problémás országoktól kötvényeket vásárolhat, kötelez bennünket a közös felelősségvállalásra" - fejtette ki a szövetség elnöke.

Holznagel szerint ilyen vásárlásokra eddig csak az Európai Központi Bank vállalkozott. Az európai valutauniónak soha nem volt a célja, hogy kezességet vállaljon az egész euróövezet államadósságáért. "Ez nem feladata az európai és elsősorban a német adófizetőknek sem" - mondta.

"A válságban lévő országoknak maguknak kell megbízható államháztartási politikával visszaszerezniük a nemzetközi pénzpiacok bizalmát" - hangsúlyozta a német adófizetők szövetségének elnöke.