Eleonóra
-1 °C
2 °C

Csődközelben egy amerikai megye

2011.07.25. 12:45

Az egykor a polgárjogi tüntetéseiről híres alabamai Jefferson County lehet az első amerikai helyhatóság, ami csődöt jelent a kaliforniai Orange County 1994-es fizetésképtelensége óta - írja a brit Guardian.

Az alabamai megye ráadásul az amerikai történelem legnagyobb helyhatósági csődjét jelentheti be egy, a Bloomberg hírügynökség birtokába került képviselőtestületi feljegyzés alapján.

Az öttagú testület csütörtöki ülésén várhatóan szavaznak a tárgyalások meghosszabbításáról azokkal a hitelezőkkel, akik 3 milliárd dollár értékben vásároltak a megye kötvényeiből, amit a terület szennyvízhálózatának fejlesztésére használtak fel. Most ért ugyanis véget a 30 napos türelmi időszak, ami alatt a megyének és a JP Morgan Chase által vezetett hitelezőknek meg kellett volna állapodniuk a hitelek átstrukturálásáról, hogy lezárhassák a három éve tartó fizetési válságot.

A 658 ezer lakosú megye - ami így Alabama legnépesebb területének számít, és itt található az állam fővárosa, Birmigham is - azóta küzd pénzügyi feszültségekkel, mióta a banki hitelválság alatt összeomlott az általa kibocsátott kötvény.

Az egyik megoldást egy, a helyi lakosokra kivetett "foglalkozási adó" jelenthette volna, ezt azonban egy márciusi bírósági döntés megfúrta. A megye több mint 500 alkalmazottat fizetés nélküli szabadságra küldött.

A tisztviselők már egyeztettek azzal az ügyvéddel, aki Orange County-t képviselte, amikor az csődbe ment - ez volt egyébként az eddigi legnagyobb amerikai helyhatósági csőd.

Közben egyre nő az aggodalom, hogy számos más állam és megye is csődbe mehet a közeljövőben, ráadásul a pénzügyi instabilitást még súlyosbítják azok a takarékossági intézkedések is, amikre azért van szükség, mertmaga az Egyesült Államok is éppen eléri a törvényben megszabott adósságlimitet.

A demokraták és a republikánusok hosszú ideje tárgyalnak a plafon megemeléséről, de legutóbb pénteken ismét megszakadtak a tárgyalások. Ha nem sikerül megegyezésre jutni, az hitelminősítők leronthatják az állam besorolását, ami katasztrofális következményekkel járhat, mivel az USA a világ legnagyobb adósa.