Az S&P még mélyebbre süllyesztette a görögöket

2011.07.27. 21:20

Tovább süllyesztette Görögország eddig is mélyen spekulatív – vagyis a befektetésre ajánlott szinteknél messze alacsonyabb – államadós-kockázati besorolásait szerdán a Standard & Poor's, amely szerint a múlt heti euróövezeti csúcson javasolt adósságátrendezés részleges nem törlesztésnek felelne meg.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja szerdán Londonban bejelentette, hogy az eddigi "CCC"-ről két fokozattal "CC"-re módosította a hosszú futamú görög szuverén adósság osztályzatát.

Ezzel az euróövezeti tag Görögországé jelenleg a leggyengébb államadósi besorolás az egész világon.

Az S&P közölte, hogy az új görög osztályzatra is további leminősítést valószínűsítő negatív kilátás marad érvényben.

A hét elején egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service az addigi "Caa1"-ről négy fokozattal "Ca"-ra rontotta Görögország besorolását; ez megfelel a Standard & Poor's által szerdán megállapított új görög államadós-osztályzatnak.

A görög leminősítéshez fűzött elemzésében a Standard & Poor's is közölte: a múlt heti eurócsúcs közleményéből azt a következtetést vonta le, hogy a görög államadósság javasolt átrendezése a cég besorolási metodikája alapján szelektív nem fizetővé válásnak felelne meg. Az elemzés szerint a javasolt átstrukturálást az S&P is értékvesztéssel járó kötvénycserének – "distressed exchange" – tekinti, mivel valószínűleg veszteségeket okoz majd Görögország kereskedelmi hitelezőinek.