A Moody's leminősítheti Spanyolországot

2011.07.29. 08:30 Módosítva: 2011.07.29. 08:38

A Moody's leminősítést valószínűsítő figyelőlistára tette Spanyolország "Aa2" adósi besorolását pénteken, ami tovább növeli az euróövezet adósságválságával kapcsolatos aggodalmakat. A hírre azonnal gyengülni kezdett az euró a dollárhoz képest.

Röviddel 8 óra után az euró 1,4286 dolláron állt a csütörtök késő esti 1,4329 dollár után. A frank-euró árfolyam a hajnali 1,1491-es szintől 1,142 közelébe lendült a hír megjelenése után (a forintnak sem tett jót a Moody's lépése, a frank 235,6 forintra erősödött a hajnali 234 forint alatti szintről).

Az euróválsággal kapcsolatos bizonytalanságok a spanyol hírtől függetlenül is szaporodnak. jelentősen nőtt az olasz adósságok finanszírozásának költsége a tegnapi kötvényaukciókon, ami világosan jelzi, hogy a befektetőket továbbra is aggasztja az eurózóna adósságválsága. A tízéves lejáratú állampapírok hozama 5,77 százalékra, 2000 februárja óta nem látott magasságba, a hároméveseké 4,8 százalékra, 2008 júliusa óta nem tapasztalt szintre ugrott.

A befektetői hangulatot rontották a Nemzetközi Valutaalap (IMF) háza tájáról kiszivárgó információk, miszerint a szervezet Európán kívüli döntéshozóinak egy része túlzottnak tartja az IMF részvételét az eurózónás mentőakciókban. A Financial Times idézte a szervezet döntéshozó testületének brazil és indiai tagját, akik óvtak attól, hogy az IMF még több pénzt pumpáljon Görögországba.

Mindezeket kíséri egy általános félelem az amerikai államcsődtől – augustztus 2-ig van pénze a szövetségi költségvetésnek, csütörtökön elmaradt egy javaslatcsomag szavazása –, és annak általános hatásaitól. Az elemzők szerint ennek súlyos hatása lesz a pénteki értékpapír- és devizapiaci folyamatokra, azt várják, hogy a vezető európai tőzsdék egy százalékot meghaladó eséssel kezdhetnek pénteken.