Obama: Meg kell egyezni a hiánycsökkentésről

2011.07.29. 17:02

"A demokratáknak és a republikánusoknak közös nevezőre kell jutniuk a hiánycsökkentő tervekkel kapcsolatban" - sürgette péntek délutáni beszédében Barack Obama a képviselőket. Az Egyesült Államok Elnöke hangsúlyozta, amint megvan a megegyezés, ő aláírja, reményei szerint ez már kedden megtörténhet.

Obama szerint a politikai csatározások miatt már majdnem kifutottak az időből, ha nem születik meg a megállapodás, Amerika elveszíti a legjobb, AAA hitelminősítését.

Bár versenyt futnak az idővel és a piacok is egyre idegesebbek, az amerikai politikusok mindeddig képtelenek voltak egyezségre jutni arról, hogy milyen költségvetési intézkedések ellensúlyozhatják a plafon emelését. Mint ismert, az amerikai államkincstárnak több a kiadása, mint a bevétele, a különbözetet hitelből finanszírozzák. Az adóssághalmozás egyetlen korlátját az adósságplafon jelenti, ez az a szint, ami fölé nem mehet a hitelállomány. Ezt a 14 500 milliárd dolláron rögzített, már többször feljebb tolt plafont legközelebb augusztus 2-án éri el az összadósság. Ha a korlátot nem tolják följebb, tilos lesz a további eladósodás, tehát a számlák egy részét egyszerűen nem lesz miből kifizetni.

Hiába a több hete tartó egyeztetéssorozat a republikánusok és a demokraták között, a felek mindeddig nem találtak olyan kompromisszumos megoldást, ami utat nyitna az adósságplafon emelése előtt. A nézeteltérés lényege: a demokraták nagyobb mértékben támaszkodnának az adók emelésére, illetve korábbi adócsökkentések visszavonására. Utóbbiak életben tartásához viszont ragaszkodnak a republikánusok, akik az állami kiadások radikális megkurtítását követelik.

Bár korábban voltak arra utaló jelek, hogy valamennyit mindenki enged az elképzeléséből, így tető alá hozható az adósságplafon-emelés feltételéül szabott egyezség, a múlt hét mégis a tárgyalások megszakadásával fejeződött be, és nem hozott áttörést a hétvége sem. A republikánusok szombaton azonnali ezermilliárd dolláros kiadáscsökkentést követeltek, ezt Obamáék nem fogadták el és a hétfői egyeztetések sem hoztak áttörést.

Az amerikai államadósság kezeléséről a sorsdöntőnek várt csütörtöki szavazást az utolsó pillanatban elhalasztották, egyes republikánus képviselői csoportok azt kifogásolják, hogy a javaslat nem tartalmaz kellő mértékű kiadáscsökkentést.