Jól fogadták a piacok az amerikai megállapodást

2011.08.01. 10:20

Jól reagáltak a piacok az amerikai adósságplafon emelésének hírére. Ez eddig elsősorban az ázsiai tőzsdéket érintette eddig, mivel ezek voltak nyitva a bejelentés pillanatában: a legnagyobb ottani piacon, Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója nap közben a lélektani határnak tartott 10 ezer pont felett is járt, végül pedig 1,34 százalékos erősödéssel 9965,01 ponton zárt. Szöulban a Kospi index 1,8 százalékkal erősödött hétfőn, a thaiföldi Taiex 0,7 százalékkal nőtt.

A kínai piacokat nem ragadta magával a jó hangulat, főként az a hír hatott, hogy a várható folyamatokat előre jelző beszerzési menedzser index Kínában 28 havi mélypontra süllyedt júliusban. A sanghaji összetett index így a pénteki záró értéke körül mozgott, a hongkongi Hang Seng azonban erősödött, 1,5 százalékos pluszban volt hétfő reggel 8 óra körül.

Jelzi a globális bizonytalanság enyhülését, hogy csökkent a biztonsági tartalékként használt arany ára: az unciánkénti ár azonnali szállításra 1 százalékkal csökkent, 1607,69 dollárra mérséklődött. Pénteken az arany unciánkénti ára 1632,30 dolláron új csúcsra emelkedett.

Hétfőn az aranyhoz hasonlóan befektetési menedéknek tartott svájci frank árfolyama is csökkent, Obama bejelentése után például a forinttal szemben a 237 forint körüli szintről egészen 233 forint közelébe süllyedt a deviza jegyzése. Ugyanakkor 9 óra után ismét erősödésnek indult, és 10 óra körül már ismét 235 forint fölött járt az árolyam.

Más devizákkal szemben is erősödött a forint: az euró 267,72 forint volt a nemzetközi devizapiacon hétfő reggel, az előző esti 269,54 forint után. Az amerikai dollárt 185,93 forint felett jegyezték hétfő reggel, előző este 187,80 forint volt. Száz japán jent 239,50 forinton jegyeztek hétfőn kora reggel, a vasárnap késő esti 243,43 forint után.

Az olaj ára növekedett: az északi-tengeri Brent olajfajta hordója 1,42 dollárral 118,16 dollárra drágult hétfőn reggel 8 óráig a pénteki záráshoz képest, a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordónkénti ára pedig 1,37 dollárral 97,07 dollárra emelkedett.

Barack Obama amerikai elnök vasárnap este jelentette be egy televíziós beszédben, hogy sikerült véget vetni a hetek óta tartó csatározásnak a demokraták és a republikánusok között, és várhatóan a Képviselőház és a Szenátus is megszavazza azt a megállapodást, amivel elkerülhető az állam keddi csődje. Ez katasztrofálisan érintette volna a piacokat, így értehető a mostani fellélegzés. Az azonban kérdéses, hogy meddig tart az optimizmus: bár most sikerült elkerülni a csődöt, az még kérdéses, hogy a további intézkedésekkel sikerül-e megfékezni az Egyesült Államok adósságának fenntarthatatlan növekedését.