Válságtanácskozást hívtak össze Olaszországban

2011.08.03. 07:28

Válságtanácskozásra hívta össze tegnap délután a pénzügyi stabilitási bizottságot Giulio Tremonti olasz gazdasági miniszter, miután a piac egyre intenzívebben kóstolgatja az olaszokat - írja a Napi Gazdaság. Az államkötvények hozama már a 6,3 százalékot is súrolta (ebben a magasságban 1997 táján, még a líra idejében járt utoljára).

A stabilitási bizottságban a belpolitikai harcokban megtépázott Tremonti mellett részt vesz egyebek közt a gazdasági minisztérium és a jegybank egy-egy vezető szakembere és a milánói tőzsdefelügyelet vezetője is. A piacok leginkább azt várják, derüljön ki, hogy valaki képes kézben tartani az olaszországi fejleményeket - mondta a Reuters olasz kiadásának egy nagy helyi bank szakembere.

Az olasz kormányfő, a minden  botrányt, illetve koalíciós belharcot túlélő Silvio Berlusconi ma számol be a gazdasági helyzetről a nyári szabadságra készülő parlamentnek, de őt nem tekintik alkalmasnak egy esetleges válságkezelés levezénylésére. A gazdasági miniszter viszont  még ezt megelőzően az eurócsoportot vezető Jean-Claude Junckerrel konzultál ma délelőtt.

Olaszországot jó ideje emlegetik az európai válság egyik következő áldozataként, hiszen az államadóssága közelíti a GDP 120 százalékát, a GDP pedig egy évtizede alig növekszik. Az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságának méretére azonban nem lehet mentőakciót szabni a mai eszközökkel - fundamentális okokból nem is szorulna rá.

Ezt erősítette meg tegnap Angel Gurría, az OECD főtitkára is: az nem újdonság, hogy az olasz adósságállomány nagyon magas, de az pozitívum, hogy többségében belső, vagyis nincs szükség külföldi pénzre a deficit finanszírozásához. A hiányt és az állami költségvetést kézben tartják az olaszok - tette hozzá az OECD vezetője.