Még egy évig tarthat az aranyláz

2011.08.04. 11:54

Az ausztrál ANZ Research banki kutató intézet szerint az arany árának emelkedése 2012 harmadik negyedévében éri el csúcspontját, a nemesfém árának emelkedését az elkövetkező hat-tizenkét hónapban a szuverén adósságszolgálati válság és a világgazdasági növekedési aggodalmak támogatják majd.

Az ANZ ügyfeleinek küldött tájékoztatójában az idei harmadik negyedévi aranyár előrejelzését unciánként 1.560 dollárról 1.640 dollárra, negyedik negyedévi prognózisát pedig 1.600 dollárról 1.680 dollárra emelte.

Az aranyár emelkedéséhez az ázsiai jegybankok felvásárlásai és a fejlett országok jegybankjainak csökkenő eladásai is hozzájárulnak.

"Az arany árának emelkedése 2012 második felében és 2013 elején kezd majd csak ellenállásba ütközni. Az amerikai exit-stratégia a monetáris enyhítési programból, illetve az emelkedő amerikai kamatok elvonják majd a befektetők figyelmét az aranyról" - írja az elemzés. A bank 2013 végére unciánként 1.480 dolláros aranyárat jelez előre.

Egy nap alatt 23 dolláros profit

A Solar Gold is az aranyár emelkedésére számít. A cég elemzése szerint annak ellenére, hogy az amerikai kongresszus végül éppen időben megszavazta a John Boehner által indítványozott, és időközben sokat változtatott javaslatot, a piacok nem tudtak megnyugodni.A jelenlegi leminősítés elkerülése ellenére, valószínűsíthető egy későbbi AAA minősítés rontás a most még türelmes hitelminősítők részéről, ami szintén bizonytalanságot eredményez.

Az utóbbi napokban a koreai jegybank 25 tonnás aranyvásárlása is lökött egyet az árfolyamon, a vásárlást más jegybankok azonban már korábban elkezdték. Oroszország 220 tonna, India 200 tonna, Mexikó 91 tonna és Thaiföld 25  tonna aranyat vett, hogy ellensúlyozza a deviza- és állampapírpiaci kockázatait.

Kedden egyébként az arany unciánkénti ára 22,8 dollárt emelkedett, miközben a bizonytalanság miatti árfolyamesések uralták a részvénypiacokat.