Az S&P leminősítette az Egyesült Államokat

2011.08.06. 06:58
Az Egyesült Államok első ízben elvesztette a lehetséges legjobb, "AAA" adósbesorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítőnél, amely egy fokozattal, "AA-plusz"-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának hosszú távú adósosztályzatát.

Az S&P a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként rontotta le az amerikai adósbesorolást. Az S&P a növekvő amerikai költségvetési hiánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt minősítette le az Egyesült Államokat.

A hitelminősítő pénteki közleménye szerint az új besorolásra negatív kilátás van érvényben, vagyis a következő 12-18 hónapban újabb leminősítés lehetséges.

A leminősítés nyomán a korábban a világ legbiztonságosabb befektetési eszközének tekintett amerikai kincstárjegyek adósosztályzata rosszabb lett, mint például a brit, német, francia vagy kanadai kormánykötvényeké. Emiatt drágulhat az amerikai adósságszolgálat finanszírozása.

Az S&P közleményében hangsúlyozta, az amerikai kormány és a törvényhozás által a minap elfogadott költségvetési konszolidáció elmarad attól a mértéktől, amelyre a ház megítélése szerint szükség lenne az amerikai adósság középtávú konszolidációjához.

A washingtoni Kongresszus kedden döntött az adósságplafon 900 milliárd dolláros megemeléséről, és elkötelezte magát további 1200-1500 milliárd dolláros emelés mellett az év végéig, alig néhány órával annak veszélye előtt, hogy az amerikai kormány fizetésképtelenné váljon. Ezzel párhuzamosan egyezség született egy 10 évre szóló, mintegy 1000 milliárd dolláros deficitcsökkentési tervről, amelyet egy további, még jelentősebb megszorítás követ majd.

 A Moody's-nál maradt

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a kongresszusi döntés után, szerda hajnalban megerősítette az &Egyesült Államok lehetséges legjobb, a Moody's módszertana szerinti "Aaa" kormánykötvény-besorolását. Előzőleg a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő is gyakorlatilag levette a napirendről az amerikai adósosztályzat rövid időn belüli visszaminősítését.

Az S&P az ügynökség 1941-es létrehozása óta tartott érvényben "AAA" adósbesorolást az Egyesült Államokra. A hitelminősítők doyenje, a Moody's 1917 óta a lehetséges legjobb osztályzatot adja az amerikai államadósságra.  • Hírek
  • Árfolyam