Gusztáv
-4 °C
1 °C

Obama egységre szólítja fel a pártokat, mínuszban zárt a szaúdi tőzsde

2011.08.06. 20:47
A Fehér Ház egységre szólította fel a demokrata és a republikánus pártot, hogy együtt dolgozzanak a gazdaság és költségvetési helyzet megerősítésén. Közben szombaton folytatódtak a S&P leminősítésére adott reakciók. A szaúdi tőzsde mínuszban zárt.

Szombaton, egy nappal azután, hogy a Standard and Poor,s nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal, AA-pluszra rontotta a hosszú futamú amerikai államadós-osztályzat eddigi AAA besorolását, Jay Carney fehér házi szóvivő közleményében úgy fogalmazott: "többet kell tennünk azért, hogy nyilvánvalóvá váljon akaratunk, elkötelezettségünk és képességünk a közös munkára a gazdasági és költségvetési nehézségekkel szembeni küzdelemben".

A közlemény szerint Barack Obama amerikai elnök fontosnak tartja, hogy a megválasztott vezetők egységbe tömörüljenek a gazdaság megerősítésének és a költségvetési fegyelem helyreállításának érdekében. Az adósságplafon megemeléséről és a költségvetési deficit csökkentéséről kötött kongresszusi megállapodás egy lépés volt a helyes irányba, de túl sokáig tartott az alkudozás, és időnként túlságosan megosztó volt – tette hozzá a szóvivő.

Carney ismét védelmébe vette Obama javaslatát, amely egyidejűleg csökkentené a kiadásokat és növelne adókat. A republikánusok mellett több demokrata politikus is ellenzi ezt a kezdeményezést. Obama szerint ez jelentősen csökkentené a deficitet, de ennek megvalósításához együttműködésre és kompromisszumkészségre van szükség minden fél részéről.

A következő hetekben az elnök bátorítani fogja a költségvetési deficit csökkentésének kidolgozásával megbízott kétpárti különbizottságot és a kongresszus tagjait, hogy helyezzék ideológiai és politikai nézeteltéréseik fölé közös elkötelezettségüket az erősebb gazdasági fellendülés és a fenntarthatóbb, hosszú távú fiskális politika iránt.

Oroszország nyugodt

A Fehér Ház közleményét a világ vezető országainak több, a S&P leminősítést kommentáló reakciója is megelőzte. Az orosz pénzügyminisztérium nem lát veszélyt az amerikai adósosztályzat leminősítésében, mivel a legjobb adósnak kijáró AAA kategória és az egy alacsonyabb besorolás között nincs nagy különbség.

Szergej Sztorcsak pénzügyminiszter-helyettes egy orosz hírrádiónak szombaton adott nyilatkozatában rámutatott, hogy csak a hitelfelvevő, azaz az Egyesült Államok pozíciója változott, a befektető szempontjából nézve semmi nem változik. "Ennek nem lesz semmilyen hatása befektetési politikánkra, nem szándékozunk felülvizsgálni az amerikai kormánykötvények részarányát tartalékainkban" – mondta Sztorcsak, aki szerint ez még nem az az eset, amikor farkast kell kiáltani.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az amerikai adósságlimitről kötött kongresszusi egyezség pusztán technikai jellegű, és nem strukturális döntés volt. Maga a rendszerveszély, azaz az, hogy az amerikai költségvetési kötelezettségek teljesítése erősen függ a pénzpiacoktól, továbbra is fennmaradt – fejtegette Sztorcsak, aki szerint egyelőre a dollárnak mint tartalékvalutának nincs alternatívája.

Mínuszban zárt a szaúdi tőzsde

Nem mindenki ilyen nyugodt. A hét legfejlettebb ipari állam (G7-csoport) pénzügyminiszterei már vasárnap videotanácskozást tartanak, hogy egyeztessék álláspontjukat. A világ pénzpiacain kialakuló helyzet függvényében hétfőn döntenek arról is, hogy összehívják-e a G7-et és Oroszországot tömörítő G8-csoportot. Az elmúlt 24 órában Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és az Egyesült Államok vezetői telefonos egyeztetések tömkelegét bonyolították le.

A szaúdi értéktőzsde szombaton 5,46 százalékos mínuszban zárt. Az arab világ legnagyobb tőzsdéje – az egyetlen a világon, amely szombaton is működik – volt az első, ahol a befektetők reagálni tudtak az S and P döntésére. A rijádi értéktőzsde irányadó index, a Tadawul All-shares 6073,44 ponton fejezte be a kereskedést, minden részvénynek csökkent az árfolyama. A nagy bankok árfolyama átlagosan 4,7, a vegyipari vállalatoké 6,7, az építőiparral kapcsolatban álló cégeké pedig 6,4 százalékkal esett.

Londoni pénzügyi elemzők szerint az Egyesült Államok adósosztályzatának leminősítése után is valószínűtlen, hogy eladási hullám indulna az amerikai kincstárjegyek piacán. A Commerzbank elemzőinek szombati értékélése szerint az S&P lépésének semmilyen azonnali hatása nem lesz az amerikai kincstárjegy által a pénzügyi rendszerben betöltött szerepre. Egyes intézményi befektetők számára ugyan előírás, hogy kizárólag AAA besorolású adósságot tarthatnak portfolióikban, ám a két másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service változatlanul ezen a szinten tartja nyilván az amerikai szuverén adóskockázatot.