Megtörtént, amire mindenki várt

2011.08.06. 13:07
Borítékolható volt az Egyesült Államok leminősítése, az USA legjobb adósságosztályzatának elvesztésével Japánnal kerül egy kategóriába. Kína szerint Amerika nem tesz eleget strukturális adóssággondjainak megoldására, az S&P lépését újabb leminősítések követhetik.

Bár már hetek óta mindenki erről beszélt, sőt tulajdonképpen két éve a levegőben lógott, a törékeny piaci hangulatban mégis váratlan volt a Standard and Poor’s péntek éjszakai bejelentése, miszerint az Egyesült Államok kiváló AAA minősítését egy fokozattal, AA-pluszra rontja le.

A hitelminõsítõ indoklása szerint a költségvetési konszolidációról, valamint az adósságplafon megemelésérõl szóló megállapodás csak rövid távon kezeli a problémákat, középtávon további intézkedésekre lesz szükség az adósság növekedésének megfékezése érdekében. Az S&P közölte, az új besorolásra negatív kilátás van érvényben, vagyis a következő 12-18 hónapban újabb leminõsítés lehetséges. A leminősítéssel az amerikai kincstárjegyek adósosztályzata rosszabb lett, mint a brit, a német, vagy francia.

Túl nagy az adósság

Az alapvető probléma, hogy akkorára duzzadt az amerikai államadósság – a GDP közel száz százalékát eléri –, hogy a hitelezők nem hiszik el, hogy ennyi pénzt belátható időn belül Amerika képes lesz törleszteni. Az adósságplafon megemeléséről szóló törvényjavaslat elfogadása ezt a veszélyt elméletileg lenullázta, az ország fizetőképessége a következő hónapokra biztosítva van, azonban az egyezség másik része, az eladósodást középtávon visszafordító kiigazítást a várakozásokhoz képest meglepően szűkre méretezték.

Hibázott az S&P?

A CNBC beszámolója szerint a hitelminõsítõnél még péntek este is a leminősítés hátteréül szolgáló számításokon dolgoztak, miután az a kritika érte őket, hogy elszámolták magukat 2000 milliárd dollárral, írja a portfolio.hu Az ügyhöz közel álló források elmondása szerint rendkívüli telefonegyeztetést is összehívtak emiatt. Az amerikai kormány szerint elszámolta magát az S&P, a kormány szerint 2021-re nem 87 százalékos lesz az amerikai adósságráta, hanem csak 79 százalék. A hitelminõsítõ szakemberei az elszámolás után is átgondolták döntésüket és a hiba ellenére közölték a pénzügyminisztériummal: kitartanak a leminõsítés mellett, mert az amerikai adósság még az új számítások szerint is fenntarthatatlan adósságpályával fog rendelkezni.

A kedélyeket tovább borzolja, hogy az amerikai gazdaság igen komoly lejtőre került. Az első negyedéves korrigált növekedési adat az előzetes adatközlésnél jóval gyengébb GDP-növekedést jelzett, úgy fest, hogy az állami pénzek 2008-ban kezdődő gazdaságba pumpálása lényegében hatástalan volt, ma már csak az adósság látszik belőle. Az utóbbi héten a piacok érzékenyen reagáltak az amerikai makroadatokra, pénteken reggel a tőzsdéken két éve nem látott pánik tört ki, ami aztán este is folytatódott. Az este kilenc óra körüli tőzsdei esés azonban már alighanem összefügg a leminősítésről szóló hír kiszivárgásával.

Kína bírál

Kína – az USA legnagyobb hitelezője - a Standard & Poor's lépésére reagálva határozottan elítélte szombaton az Egyesült Államokat amiatt, hogy nem tesz eleget strukturális adósság-gondjainak megoldására, és kijelentette, hogy a világnak egy új stabil tartalékvalutára van szüksége a dollár helyett.

Kína álláspontja szerint az amerikai adósságosztályzat további leminősítése alááshatja a világgazdaságot, és új pénzügyi megrázkódtatásokat válthat ki. A kínai Dagong Global Credit Rating hitelminősítő már szerdán tovább gyengítette, "A-plusz" besorolásról "A"-ra rontotta az Egyesült Államok adósosztályzatát, és egyben negatív kilátást adott a besorolásra.

Kínai közgazdászok szerint az amerikai adósosztályzat rontása nagy kockázatot jelent a pénzügyi piacokra nézve. Li Csie (Li Jie), a pénzügyi és közgazdaságtudományi központi egyetem devizatartalékokkal foglalkozó kutatóintézetének vezetője úgy véli, hogy a nemzetközi pénzpiacokon káosz lesz, legalábbis az első időkben. Ez hatást gyakorol a kínai jegybank devizatartalékaira, és maga után vonja Kína dollárbefektetéseinek csökkenését.

Nem volt váratlan

Elemzők korábban már jelezték, hogy Amerika az adósságplafon megemelése után is elveszítheti a korábbi besorolását, az S&P áprilisban negatív kilátást rendelt az amerikai besoroláshoz, júliusban pedig leminősítést valószínűsítõ figyelőlistára helyezte Amerikát. A Capital Economics londoni elemzői korábban úgy vélték, a leminősítésnek kezdetben valószínűleg negatív hatása lesz a dollárra, és ebből nyilván az arany húzna még több hasznot. Idővel azonban a piac ismét a dollárt tekintené "a kisebbik rossznak", és nem például az eurót, amely "esetleg nem is marad fenn". Az USA a leminősítéssel egyébként a Japánnal került egy kategóriába, ahol az állam adósságfinanszírozása zavartalan.

Az S&P leminősítést elvileg újabbak követhetik, a három nagy nemzetközi hitelminősítő általában ugyanis igazodik egymáshoz, így nem kizárt, hogy hamarosan a Moody’s és a Fitch is erre a lépésre szánja el magát, annak ellenére, hogy adósságplafon megemelése után ők megerõsítették az USA adósságbesorolását.

A Moody's akkor azt mondta, az adósságlimit-emelésről született megállapodás az első lépés egy olyan hosszú távú költségvetési konszolidáció felé, amelynek révén távlatosan is meg lehet tartani az amerikai államadósság-mutatókat az "Aaa" besoroláshoz szükséges paraméterek között.