Japánnak vonzóak az amerikai kincstárjegyek

2011.08.07. 10:36
Az amerikai kincstárjegyek továbbra is vonzó befektetést jelentenek Japán számára dacára annak, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő egy fokozottal rontott az Egyesült Államok hosszú távú államadós-besorolásán, közölte vasárnap egy japán kormányilletékes.

Nincs változás Japán bizalmában az amerikai kormánykötvények iránt.
Japán valutatartaléka 1,15 trillió dollár volt július végén, és az összeg nagy része amerikai állampapírokban van. Kína után Japán az amerikai szuverén adósság legnagyobb külföldi finanszírozója.

Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group ügyvezető elnöke, a világ egyik legelismertebb befektetési szakembere közölte vasárnap, hogy a pénzpiacokon eleinte nagyfokú bizonytalanság és mozgás várható az S&P döntése nyomán. Mobius arra figyelmeztetett, hogy a globális befektetési közösségben romlik a dollár tekintélye, és a feltörekvő piacok fizetőeszközei, illetve tőzsdéi válhatnak biztos menedékké.

Wayne Swan, Ausztrália kincstárnoka vasárnap azt jósolta, hogy a globális pénzügyi bizonytalanság valószínűleg egy ideig még fennmarad. Swan higgadtságra szólított, s felhívta a figyelmet az ausztrál gazdaság erejére, az alacsony adósságra és munkanélküliségre, illetve a kínai gazdaság iránti magas fokú nyitottságra.

Nicolas Sarkozy francia államfő, a vezető gazdasági hatalmakat tömörítő G7/G20 országcsoport soros elnöke szombat este telefonon kapcsolatba lépett David Cameron brit miniszterelnökkel. Cameron szóvivője szerint a két politikus az eurózóna helyzetét és az S&P döntését vitatta meg. Egyetértettek az együttműködés fontosságában, s abban, hogy az elkövetkező napokban fokozott figyelemmel kísérik a helyzetet, illetve tartják egymással a kapcsolatot - mondta a szóvivő.