Nem akar rögzíteni frankárfolyamot Svájc

2011.08.07. 14:48 Módosítva: 2011.08.07. 14:56
Johann Schneider-Ammann
Johann Schneider-Ammann

Nem jöhet számításba a frank árfolyamának euróhoz való rögzítése - mondta Johann Schneider-Ammann, Svájc gazdasági minisztere az ország közszolgálati rádiójának vasárnapi műsorában, ahol a miniszter arról is beszélt: kételkedik abban, hogy a negatív kamatszintek bevezetése eredménnyel járna a frank erősödése elleni küzdelemben.

A svájci frank ugyanis az utóbbi időben jelentősen erősödött a legfontosabb nemzetközi valutákkal szemben a bankközi devizapiacon, miután a befektetők a világgazdasági bizonytalanságok közepette a menedékvalutának tekintett svájci fizetőeszközbe igyekeztek menekíteni vagyonukat.

Július eleje óta az euró frank árfolyama 1,2338-ról 1,0933-ra esett, ami az alpesi valuta 12,85 százalékos felértékelődésének felel meg. Az amerikai dollár eközben 10,82 százalékkal 0,8484 frankról 0,7656 frankra esett, a frank forint árfolyama 16,71 százalékkal, a július eleji 213,59 forintról 249,28 forintra emelkedett.

A frank erősödésének megakadályozása érdekében a Svájci Nemzeti Bank szerdán a kamatcsökkentés mellett döntött és irányadó, három havi bankközi kamatlábra vonatkozó kamatcélját a korábbi 0,00-0,75 százalékról 0,00-0,25 százalékra mérsékelte. A döntést a frank erősödésének a svájci gazdaság teljesítményére gyakorolt negatív hatásaival magyarázta a szervezet.

Azóta több szakember is a frank árfolyamának euróhoz való rögzítése, illetve negatív kamatszintek bevezetése mellett szólalt fel. Utóbbira az 1970-es években már volt példa. A legtöbb közgazdász azonban mindkét beavatkozási formát alkalmatlannak ítéli.

Svájci közgazdászok ezalatt napilapoknak nyilatkozva amellett érveltek, hogy a sikeres devizapiaci intervenció érdekében az SNB-nek konkrét árfolyamcélt kellene megállapítania. "Kivételes esetekben, a svájci üzleti szféra és a munkahelyek megvédése érdekében nem szabad kizárni az árfolyamcél lehetőségét" - mondta Gerold Bührer, az Economiesuisse lobbi csoport vezetője a Sonntags Zeitungnak.

Georg Rich, az SNB egykori vezető közgazdásza hasonlóan nyilatkozott az NZZ am Sonntagnak, kiemelve, hogy egy átmeneti árfolyamcél az egyetlen lehetőség, az UBS vagyonkezelési üzletágának devizakereskedelmi vezetője, Thomas Flury pedig abbéli aggodalmának adott hangot, hogy a frank hamarosan paritásos szintre kerülhet az euróval szemben.

Az árfolyamrögzítés lehetőségével kapcsolatosan Flury elmondta: "az SNB nem kerülheti el a rögzített árfolyamot, ha nem akar deflációt látni". Ha az SNB azonban rögzíti az árfolyamot, többszörösét kell befektetniük annak, amit az elmúlt években felhasználtak - figyelmeztetett a szakértő, aki szerint a napi euró-frank kereskedés forgalma túl nagy ahhoz, hogy a svájciak nemzeti bankja sokáig a trend ellen játsszon.

Az elmúlt években súlyos kritika érte az SNB-t, amiért többször sikertelenül hajtott végre devizapiaci intervenciót, az akciók nyomán pedig súlyos veszteség érte az alpesi ország központi bankját is.