Olasz állampapírokat vehet az EKB

2011.08.07. 13:23
Az Európai Központi Bank elnöke az ír és portugál mellett olasz állampapírokat is venne a másodlagos piacon, ezzel segítve az olaszok konszolidációs intézkedéseit. Az olasz reformügyi miniszter szerint ez garancia az ország számára.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke már vasárnap végleges döntést vár arról, hogy a szervezet vásároljon-e olasz állampapírokat a másodlagos kötvénypiacon az euróövezeti adósságválság megfékezése érdekében - közölte a Reuters brit hírügynökséggel egy, az ügyet jól ismerő EKB-s forrás.

A forrás szerint, amennyiben az EKB az intervenció mellett dönt, akkor már a hétfői tőzsdenyitást követően megjelenhet vevőként a piacokon. A szakember ugyanakkor arról tájékoztatott,: nem lehet tudni, hogy a szervezet adna-e ki közleményt a vasárnapi döntésről.

Az elmúlt héten jelentős piaci mozgásokat okozott, hogy Trichet elnök az EKB csütörtöki kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón bejelentette: a szervezet kormányzótanácsa - a legtöbb határozathozatalával ellentétben - nem egyhangúan, de nagy többséggel döntött a kötvényvásárlási program folytatásáról. Akkor kereskedői források arról számoltak be, hogy az EKB csupán portugál és ír állampapírokat vásárolt, ami piaci körökben nagy riadalmat keltett.

Pénteken kiszivárgott információk szerint a kormányzótanácsi ülésen Jens Weidmann, a német Bundesbank elnöke, Jürgen Stark, az EKB igazgatótanácsának tagja, valamint legalább egy Benelux-állam központi banki elnöke szavazott a kötvényvásárlási program újjáélesztése ellen. Korábban, 18 héten keresztül nem folytatott állampapírvásárlást a frankfurti szervezet.

Umberto Bossi, Olaszország reformügyi minisztere pénteken arról tájékoztatott, hogy az ország költségvetési konszolidációs intézkedéseinek egy évvel előbbre hozatala ellenében az EKB ígéretet tett arra, hogy hétfőtől olasz kötvényeket kezd el vásárolni. "Számunkra ez megoldás, egy garancia" - fogalmazott a miniszter.

Korábban több közgazdász is amellett szólalt fel, hogy az Európai Központi Banknak olasz, illetve spanyol állampapírokat kellene vásárolnia a másodlagos piacon annak érdekében, hogy tompítsa a kötvényhozamok emelkedését. David Riley, a Fitch Ratings hitelminősítő szuverén adóskockázati besorolások részlegének vezetője szerint Olasz- és Spanyolország államháztartásai szolvensek ugyan, de valós veszélye van annak, hogy egy önbeteljesítő likviditási válság alakuljon ki. "Az EKB-nek közbe kell lépnie" - fogalmazott a szakértő.