Brüsszel nyugtatja a piacokat

2011.08.08. 13:29

Az Európai Központi Bank legújabb intézkedései és a gazdaságilag legfejlettebb országok fórumainak (G7, G20) ígéretei meg fogják nyugtatni a befektetőket - mondta Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője egy hétfői sajtótájékoztatón Brüsszelben.

Bailly elmondta, hogy a lépések egy irányba mutatnak, és bizalmat sugároznak a piac, illetve a gazdasági kulcsszereplők felé. A szóvivő megismételte azt a véleményt, amely szerint az EU harmadik és negyedik legnagyobb gazdaságának számító Olaszország és Spanyolország nem szorul pénzügyi támogatásra.

Az EKB vasárnap esti közleményében azt ígérte, hogy szükség esetén kész beavatkozni az államkötvények piacán. A frankfurti székhelyű szervezet nem pontosította, hogy mely országok államkötvényeiről van szó, de Róma pénteken azt állította, hogy az EKB hétfőtől olasz értékpapírokat vásárolhat fel.

Eközben a hétvégén megsokasodtak a telefonhívások a G7 országai (Egyesült Államok, Németország, Japán, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország és Kanada) között, a világ 19 gazdaságilag legfejlettebb országát és az EU-t tömörítő G20 pedig videokonferenciát tartott vasárnap reggel.

Franciaország és Németország is megszólalt vasárnap az adósságválság ügyében: a két európai hatalom felszólította Rómát és Madridot, hogy késlekedés nélkül tegyenek eleget ígéreteiknek a krízis tovagyűrűzésének megállítása érdekében.