Diktátumot kaptak az olaszok Frankfurtból?

2011.08.08. 17:01 Módosítva: 2011.08.08. 17:04
Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet titkos levélben írta meg Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek, hogy milyen reformokat vár el tőle a kötvényvásárlási program kiterjesztése ellenében, írja az olasz napilap Corriere della Sera. A lap értesülései szerint a levélben többek között önkormányzati vagyon privatizálására, számos szektor liberalizálására és az olasz munkatörvények lazítására vonatkozó előírások szerepeltek azok végrehajtási ütemezésével együtt.

A levelet - a lap szerint - Mario Draghi, az olasz központi bank jelenlegi elnöke, Jean-Claude Trichet majdani utóda is aláírta. A Corriere nem nevezte meg forrását és nem idézett a levélből.

A lapértesülésre reagáló ellenzéki képviselők élesen bírálták Berlusconi miniszterelnököt és arra szólították fel, hogy hozza nyilvánosságra a megállapodás részleteit. Egyes kritikusok szerint Olaszország az EKB fennhatósága alá került.

Mario Monti, egykori pénzügyi biztos abbéli véleményének adott hangot a lapban megjelent publicisztikában, hogy Olaszország elveszítette méltóságát. Hangsúlyozta, hogy a helyzet felismerésének késlekedése azt jelenti, hogy a kiigazítások még szigorúbbak lesznek és ez jelentős hatással lesz a gazdaság növekedési ütemére, mivel Európa a stabilitást tekinti elsődleges célnak a növekedéssel szemben.

Susanna Camusso, a CGIL szakszervezeti szövetség elnöke arra szólított fel, hogy az EKB és az olasz kormány között folytatott levelezést teljes egészében hozzák nyilvánosságra annak érdekében, hogy mindenki "a kormány hazugságainak leple nélkül" mérlegelhessen, hol is tart a válság.

Ugyanakkor a kormányzó PDL párt alsóházi frakcióvezetője, Fabrizio Cicchitto szerint egyáltalán nincs szó "Olaszország behódoltatásáról". Az ország egyedül a nehéz gazdasági és pénzügyi körülményeknek van alávetve - tette hozzá. Umberto Bossi, a koalíciós partner Északi Liga vezetője pedig pozitívnak értékelte, hogy Olaszországot Európa és az EKB kondicionálja majd, mivel az ország "régóta képességei alatt teljesít".

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a kormányzótanács tagjaival folytatott vasárnap esti rendkívüli tanácskozása után közölte, hogy a pénzintézet üdvözli az olasz és a spanyol kormány által bejelentett újabb, a fiskális és strukturális reformok végrehajtását célzó intézkedéseket, és ennélfogva "tevékenyen" fogja végrehajtani államkötvény-vásárlási programját. Ez az elemzői konszenzus szerint azt jelenti, hogy a szervezet olasz, illetve spanyol államkötvények vásárlásába kezd a másodlagos kötvénypiacon.

A hétfői kereskedésben az EKB beavatkozásának hatására a pénteki, 14 éves csúcsot jelentő 6 százalék feletti szintről 5 százalék közelébe süllyedt a tíz év lejáratú olasz államkötvények hozama a másodlagos piacon.