Jusztina
10 °C
27 °C

Nem változtatnak Svájcban a rendkívüli kormányülés után

2011.08.08. 15:29 Módosítva: 2011.08.08. 20:58

A központi bank képviselőivel tartott hétfői megbeszélés után a svácji kormány megerősítette eddigi devizapolitikáját, de úgy vélte, hogy a frank erősödése miatt lassulhat a gazdaság növekedési üteme.

A kormány továbbra is a közép- és hosszú távú növekedés elősegítésére törekszik politikájával, ám vizsgálja az esetleges további intézkedések szükségességét, írták közleményükben. "Ezeket a megfelelő pillanatban kell megtenni és közép- és hosszú távon érvényesülő hozadékkal kell bírniuk, nem csak rövid távú hatással" - hangsúlyozták.

A berni kabinet üdvözölte a Svájci Nemzeti Bank előző heti döntését, amellyel 0,00-0,75 százalékról 0,00-0,25 százalékra csökkentette irányadó kamatcélját.

A svájci gazdaságnak egyre nagyobb terhet jelent a frank erősödése. A frank a dollárral és az euróval szemben is jelentősen erősödött az elmúlt hetekben, miután a befektetők egyre nagyobb keresletet mutatnak a biztonságos, menedékvalutának tartott svájci fizetőeszköz iránt.

Hétfőn az euró frank árfolyama 6,42 százalékkal 1,0903 frankról 1,0686 frankra esett. A frank forint jegyzése 2,28 százalékkal 251,11 forintról 256,84 forintra nőtt. Az amerikai dollárt 0,8 százalékos csökkenéssel 0,7527 frankon jegyezték a heti nyitóérték 0,7585 frank után.

A Neue Zürcher Zeitung név nélkül nyilatkozó kormányzati forrásokra hivatkozva a kormányülés előtt azt írta, a kormány hamarosan lépéseket tesz, hogy ellensúlyozza az erős frank gazdasággyengítő hatását. A lap szerint többek között a kartellellenes szabályokat szigorítanák, hogy az importőrök a frank erején szerzett nyereségüket – az árak  csökkentésével – átadják fogyasztóknak. Ez fékezné a hazai kiskereskedelmi forgalom csökkenését, mint megírtuk, egyre többen járnak ugyanis a szomszédos országokba vásárolni.

A kormányülés összehívását maga Micheline Calmy-Rey miniszterelnök jelentette be. A kormány eddig érdemben nem foglalkozott a frank erősödésével, bár a gazdasági miniszter a múlt héten üdvözölte a jegybank frankgyengítő bejelentését. Az erős frank az exportvezérelt és jelentős turisztikai ágazattal rendelkező svájci gazdaság teljesítményét komolyan veszélyeztetheti, egy gazdasági minisztériumi szakértő szerint már ősszel megkezdődhet a munkahelyek számának csökkenése, bizonyos termelőtevékenységek külföldre költöztetése.