Újra beindulhat az amerikai pénznyomda

2011.08.08. 16:52

Az Egyesült Államok leminősítése után, a piacok megnyugtatása édekében a Fed újabb likviditásbővítő programot indíthat, amit akár már kedden bejelenthetnek – véli Horváth István a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Hétfői közleményében kifejtette: már a leminősítést megelőzően is negatív tőkepiaci hangulat a mérföldkőnek számító döntést követően tovább romlott, és a világ tőzsdéi jelentősen estek, amit továbbra is a bizonytalanság, semmint egy valós recesszió veszélye hajt.

Kiemelte: tény, hogy már az Egyesült Államokat is elérte a költségvetési szigorítás kényszere, s ez hosszú távon ronthatja a növekedési kilátásokat, azonban fontos látni, hogy ennek ellenére az amerikai gazdaság folyamatosan bővül; ezt erősíti meg a múlt pénteki munkanélküliségi adat is.

"Ha a tőkepiacokon a félelem és a kockázatelutasítás tovább fokozódik, a pénzpiacok ismét kiszáradhatnak, amely egy olyan negatív spirált indíthat el, amelyet 2008-ban láttunk. Ennek elkerülése pedig újabb likviditásbővítő programra (QE3) sarkallhatja a Fed-et.  Most tehát nem a gazdaság felpörgetése, hanem a tőkepiacok megnyugtatása érdekében, de ismét elképzelhető a Fed likviditásbővítési programjának folytatása, amelyet akár a Fed keddi kamatdöntése során bejelenthetnek" – olvasható a K&H közleményében.

A befektetési igazgató emlékeztetett arra, hogy Alan Greenspan korábbi amerikai jegybankelnök már nyilatkozott is arról, hogy az Egyesült Államok annyi dollárt nyomtathat, amennyit csak akar, így valószínűleg csak idő kérdése, hogy mikor jelentik be a "pénzpumpa" újbóli elindítását.

A dolog érdekessége, hogy közeleg az a jegybankár konferencia, amelyen éppen egy éve jelentették be a QE2-t - hívta fel a figyelmet a K&H Alapkezelő szakembere.