Újabb megszorításokra kényszerül Franciaország

2011.08.10. 14:00

Franciaország augusztus 24-én újabb megszorításokat jelent be költségvetési hiány csökkentése érdekében - mondta Francois Baroin francia pénzügyminiszter a francia gazdasági vezetők váratlan szerdai találkozóját követően.

Nicolas Sarkozy francia elnök azt követően hívta össze az ülést, hogy kedd este váratlanul rövidre zárta nyári szabadságát. A gazdasági helyzettel kapcsolatosan meghirdetett találkozón többek között Christian Noyer, a francia jegybank elnöke, Francois Fillon miniszterelnök, Francois Baroin pénzügyminiszter és Valérie Pécresse költségvetési miniszter is részt vett - tájékoztatott az Elysée palota szerdai közleményében.

Az ülést követően Baroin arról számolt be, hogy a francia elnök arra kérte fel őt és Pécresse miniszter asszonyt, hogy az elkövetkező napokban dolgozzanak ki újabb konszolidációs intézkedéseket, amelyeket a törvényhozás a jövő évi költségvetési részeként fogadna el.

Mindeközben Nicolas Sarkozy külön közleményben szögezte le, hogy "bármi történjen a világgazdaságban", Franciaország teljesíti korábban vállalt deficitcélját. A francia elnök valamennyi politikai pártot arra sürgetett, hogy támogassák az államháztartási hiány  korlátozására vonatkozó alkotmánymódosítási javaslatát.

Kedden Pécresse még azzal igyekezett nyugtatni a piacokat, hogy elmondta, Franciaország szükség esetén kész "további erőfeszítéseket" tenni a közpénzügyek fenntarthatóságát célzó három éves terveinek teljesítése érdekében.

A kormány 2011-ben 5,7 százalékra kívánja csökkenti a költségvetés hiányát az előző évi 7,1 százalékról.

Piaci szereplők egyre inkább tartanak attól, hogy Franciaország lehet a következő ország, amely elveszíti legkiválóbb, "AAA" adóskockázati minősítését. Hétfő óta egyre dönti a történelmi csúcsokat a francia államkötvényekre köthető biztosítási csereügyletek (CDS) ára.

Szerdán az öt év lejáratú állampapírokra vonatkozó CDS árfolyama az előző  napi záró 161 pontról 163 pontra nőtt. Ez azt jelenti, hogy a 10 millió dollár öt év lejáratú francia állampapír nem teljesítésére köthető biztosítás díja 163 ezer dollár.

A piac mindeközben élénk érdeklődéssel figyeli majd a francia gazdaság második negyedévi növekedésére vonatkozó első becslést, amelyet pénteken hoz nyilvánosságra a francia statisztikai hivatal, az Insee. Elemzők arra számítanak, hogy negyedéves szinten 0,3 százalékkal bővült a francia gazdaság az első negyedévi 0,9 százalékos növekedés után.

Számos közgazdász túl optimistának tartja a kormány hivatalos növekedési célszámait. Párizs az idei évre 2 százalékos, a jövő évre 2,25 százalékos éves GDP-növekedést jósol.

Nicolas Sarkozy augusztus 1-én kezdte meg három hetesre tervezett nyári szabadságát, amelyet a francia Riviérán, felesége családi nyaralójában töltött volna.