Nem az eurókötvény a csodaszer

2011.08.18. 10:18

Az euróövezeti kötvények bevezetése megfontolandó, de nem szabad biankó csekket adni kibocsátásukra - mondta Luc Frieden, Luxemburg pénzügyminisztere a Deutschlandfunk rádióadónak adott interjúban csütörtökön.

A perifériának segítene

Az eurókötvény – vagyis az euróövezeti tagországok által közösen kibocsátott állampapír – a gyenge hitelképességű államoknak kedvezne, mert olcsóbban juthatnának forráshoz, mint saját kötvények kibocsátásávl, hiszen a kockázatot csökkentenék a stabil költségvetéssel rendelkező államok. Így elsősorban ők, például Németország vagy Franciaország járnának rosszul a döntéssel, ha az nem párosulna szigorúbb ellenőrzéssel a tagállamok költségvetése felett.

Szerinte önmagában jó ötletnek tűnhet az eurókötvények  bevezetése, de az európai adósságválságra most jobb megoldást jelent az európai mentőalap. Frieden szerint az euróövezeti kötvényeknek lenne értelmük egy tökéletesen működő Európában, előbb azonban költségvetési fegyelmet kell tanúsítaniuk a tagállamoknak.

A luxemburgi pénzügyminiszter üdvözölte a német kancellár Angela Merkel és a francia elnök Nicolas Sarkozy keddi találkozója után bejelentett javaslatokat és elmondta, hogy azok "alapvetően a jó irányba tett lépések", jóllehet nem sok újdonságot hoztak. "Nem elég, ha csak két kormányfő találkozik és javaslataikban nincsen hozzáadott érték" - fogalmazott Frieden.

A felhívta a figyelmet arra is, hogy Franciaország költségvetési hiánya túl magas és gondot okoz, hogy az ország alkotmányában nincsen adósságfék. "Franciaországnak még mindig van mit behoznia Németországhoz képest" - tette hozzá.

Eközben Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának osztrák tagja a Wirtschaftsblatt osztrák gazdasági napilapnak adott interjúban abbéli véleményének adott hangot, hogy korai még döntést hozni az euróövezeti kötvények bevezetéséről először inkább azokat az intézkedéseket kell végrehajtani, amelyekről júliusban döntöttek az eurövezeti állam- és kormányfők. "Nem helyes minden héten újabb témát felvetni" - fogalmazott Nowotny.

A világgazdasági kilátásokat tekintve - mint kifejtette -  inkább tart attól, hogy lassú növekedéssel és alacsony inflációval járó időszak következhet, mintsem a magas inflációtól kellene félni."Valószínűtlen, hogy ismét recesszió jönne, és W-alakú válság alakulna ki, de nem szabad kizárni a lassabb növekedést" - mondta Ewald Nowotny.

Az interjúban kitért arra is, hogy Olaszország helyzetét nem szabad Görögországéval összehasonlítani, bár az olasz strukturális reformok végrehajtása, ahogy a piaci bizalom helyreállítása is időbe telik. Nowotny elmondta: nem látja okát, Olaszország miért ne venné ki részét az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) 440 milliárd euróra emeléséből.