Titokban mégis csodát tett a svájci jegybank?

2011.08.18. 14:23

Csalódást keltett a svájci jegybank tegnapi lépése, amelyben nem határozott meg konkrét árfolyamsávot, ám közben a kamatpiaci beavatkozást nem kellőképpen értékelte, vagy értette a piac. Pedig ez akár meg is fordíthatja a frank erősödő trendjét - írja a Napi.hu.

A csalódást tegnap az okozta, hogy a devizaárfolyamokba nem avatkozik be az SNB - azaz nincs szó sem árfolyam-célsávról, sem árfolyamrögzítésről -, de a kamatpiacon végrehajtott egy drasztikusnak nevezhető módosítást. Az euró/svájci frank devizapiaci csereügyletekre (swapokra) a korábbi mínusz 40 pont helyett mínusz 66 pontot határozott meg, vagyis évi másfél százalékos negatív kamatra fogad csak be svájci frank betétet. Ez lényegében azt jelenti, hogy folyamatosan veszít az értékéből a betét, amitől még erősödő árfolyam esetén is riasztóvá válhat a frank, hiszen tovább nőtt az euró előnye a kamatok terén.

Ezt nyugodtan lehet büntetőkamatnak nevezni - fogalmazott Ötvös Mihály, a CIB senior deviza kereskedője, aki szerint a piac is tudta, hogy kicsi a valószínűsége a devizapiaci intervenciónak, így furcsa volt a kiábrándulás mértéke a bejelentés után. (1,1520-ról 1,1230-ra zuhant az EUR/CHF jegyzése a jegybank tegnap reggel 9 órakor kiadott közleménye után). Pedig a pénzpiaci intézkedéseket végrehajtotta a SNB, ezt pedig a piac nem értette, vagy nem értékelte kellőképpen.

Mit is jelent az intézkedés?

Ha egy befektető euró/svájci swapokon keresztül akar elhelyezni frankot, akkor azt csak -1,5 százalékon tudja megtenni, így nem éri meg hosszú távon svájci frankot tartani. Ezt az intézkedést főleg a helyi bankokra méretezték, ha viszont ők csak ennyin tudják kihelyezni, akkor nem fognak kamatot fizetni azoknak a befektetőknek, akik náluk helyeznek el betétet, így a külföldiektől is csak negatív kamatra fogadnak be frankot.

A negatív kamat és az euró/svájci frank közötti negatív kamatkülönbözet a határidős devizapozíciókban is megjelenik, márpedig a spekulánsok nagy része ezeken a termékeken keresztül próbál frankba menekülni, vagy próbál nyerni azon, hogy a frank várhatóan tovább erősödik. Ha valaki frank erősödésre tart pozíciót, az euró/svájci frankot ad el, ahol a nyitóár a kamatkülönbözet miatt folyamatosan csökken. Vagyis a frank vételi árfolyam napról-napra feljebb kúszik. Ha eddig valaki egymillió euróért frankot vásárolt, az 4000 frankot veszített három hónap alatt, ha az árfolyamok nem változtak. A mostani intézkedéssel ez 6600 frankra emelkedik.

Kamatkülönbözet persze eddig is volt, de az ebből adódó veszteséget bőven ellensúlyozta az intenzíven erősödő frankárfolyam, vagyis az euró/svájci csökkenése.

Újabb szereplők ezen a szinten már nem jönnek be frankot venni, hiszen ilyen alacsony kamattal nem érdemes, akik meg bent vannak és azt látják, hogy nem megy le, azoknak annyira eszi a nyereségét a carry (vagyis a negatív kamatkülönbözet), hogy inkább bezárják pozícióikat, és ezzel gyengítik a frankot - mondta Ötvös.

Ha nem jön újabb sokk, akkor működhet

A svájci jegybank intézkedésének sikere most azon múlik, hogy lesz-e egy újabb kockázati sokk a világban. Ha lesz, akkor ismét elkezdik vásárolni a frankot és akkor megéri a büntetőkamattal is újabb pozíciókat nyitni, mert az árfolyam gyors változása ezt kompenzálja.

Ha viszont nem lesz sokk és nyugalmasabb időszak következik (legalább újabb rossz hír nem érkezik), akkor elkezdik felszámolni a svájci frank vételi pozíciókat és kialakulhat egy lassú frankgyengülés.

Az idő dönti el, hogy ez az intézkedés hatékony lesz-e - a leginkább az támogatná, ha Európában kissé rendbe tennék az adósságválságot. Ezzel egy nagy kockázati tényező kimenne a rendszerből és nem lenne ilyen népszerű a svájcifrank-vásárlás. A svájci jegybank lépése viszont jónak mondható, ráadásul olcsó is, különösen egy azonnali piaci intervencióhoz hasonlítva. Így most először van esély arra, hogy a trend tényleg megforduljon.