Zelma, Rajmund
-1 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Újabb vizsgálat a Standard and Poor's ellen

2011.08.18. 10:30

Vizsgálatot indított az amerikai igazságügyi minisztérium arra vonatkozóan, szabálytalanul minősített-e a Standard & Poor's a válság előtt több tucat jelzálog fedezetű értékpapírt - számolt be a New York Times cikkére hivatkozva a Portfolio.hu. Mint ismeretes, a 2007-2008 válság elmélyülésében fontos szerepet játszott ezen értékpapírok elértéktelenedése.

A vizsgálatot a napilap szerint még azt megelőzően indította el a minisztérium, hogy az S&P augusztus 5-én "AAA"-ról "AA+"-ra rontotta volna az Amerikai Egyesült Államok hosszú távú adósbesorolását.

A vizsgálat során az amerikai igazságügyi minisztérium azokat az eseteket veszi elő, amikor a hitelminősítő elemzői alacsonyabb besorolást akartak adni egy-egy jelzálog fedezetű értékpapírnak, szándékukat azonban az S&P üzleti vezetői felülírták, jobb besorolást adva a nekik - írja a New York Times, hozzátéve: nem világos egyelőre, hogy a vizsgálat a másik két nagy hitelminősítőre, a Moody's-ra és a Fitch-re is vonatkozik-e.

Ed Sweeney, az S&P szóvivője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a hitelminősítő számos esetben működött együtt a kormányzati hatóságokkal az elmúlt években, amikor azok bizonyos adatszolgáltatásra kérték őket. A lap szerint pedig annak ellenére, hogy nagy manapság a felháborodás a hitelminősítők válság alatt hozott rossz döntései miatt, a befektetők még ma is nagy mértékben támaszkodnak a hitelminősítők véleményére, amikor állampapírokat, vállalati kötvényeket vagy más, komplexebb pénzügyi termékeket vásárolnak. Ugyanakkor a lap szerint amennyiben a hitelminősítők elleni keresetek sikeresek lesznek, az felgyorsíthatja a hagyományos hitelminősítői rendszertől való elfordulást.

A S&P-vel szemben számos eljárás folyamatban van. A közeljövőben az amerikai kongresszus több bizottsága is vizsgálhatja az iparágat, az amerikai tőzsdefelügyelet, az SEC pedig azért indított vizsgálatot a cég ellen, mert felmerült, hogy az S&P az amerikai államadósság-előrejelzésében hibásan kalkulált, és ez vezetett Amerika leminősítéséhez.

Hogy a fentiekhez van-e köze, nem tudni, de tény: az SEC egyik alkalmazottja vádat emelt a tőzsdefelügyeletet ellen, mondván, dokumentumok tömkelegét semmisítette meg az elmúlt években.