Milyen gazdag állam Dél-Szudán?

2011.08.19. 12:39

Nyilvánosságra hozta a dél-szudáni statisztikai hivatal az újonnan született ország első GDP-adatait, igaz, még a 2010-es évre vonatkozóan, amikor a terület még a korábbi Szudán része volt.

Eszerint az elszakadt térség teljes GDP-je 30 milliárd szudáni font, azaz 13 milliárd amerikai dollár volt, az egy főre jutó jövedelem pedig 1546 dollárt tett ki tavaly. Ez utóbbi alapján az új ország a világ 130. leggazdagabb állama lett az IMF adatai alapján. Dél-Szudán ezzel főként óceániai szigetállamokat előz meg, de például Libéria GDP-je sem sokkal magasabb. Az ország az ötödik legnagyobb kelet-afrikai gazdaság, megelőzve Burundit és Ruandát, alig marad el Ugandától.

A közleményben David Chan Thiang, a Nemzeti Statisztikai Hivatal közgazdasági elemzési vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a számok nem feltétlenül teljesen pontosak a rendelkezésre álló adatok hiányosságai miatt, a számítások rendkívül fontosak, hiszen ezek alapján fogják kidolgozni az új állam költségvetését és gazdaságpolitikáját, illetve ehhez viszonyítva lehet mérni a következő években a gazdasági fejlődést.

Dél-Szudán alig több mint egy hónapos, a korábbi Szudán északi részével folytatott évtizedes küzdelem és polgárháború után július 9-én kiáltották ki a függetlenséget. Az új országot épp az északi testvér ismerte el először.

Mint azt korábban megírtuk, az elmúlt fél évben az Dél-Szudán saját himnuszt kapott, lecserélték a zászlókat, a nemzeti érzés erősítéséhez nemzetközi találkozókra készült a foci- valamint a baseball-csapat is, miközben a jubai vezetés abban is reménykedik, hogy részt vehetnek a 2012-es londoni olimpián. Az elmúlt hónapokban több százezer ember érkezett az északi részről az ENSZ által 193.-ként elismert országba, amelynek végül megközelítőleg 9 millió lakosa lehet.