Iratmegsemmisítési botrány Amerikában

2011.08.19. 07:45
Az amerikai tőkepiaci felügyeletnél olyan korábbi vizsgálati anyagokat semmisítettek meg, amelyek a pénzügyi válságban vétkes bankok viselt dolgairól szóltak. Kérdés, hogy szabályos iratkezelésről volt-e szó.

Az amerikai tőkepiaci felügyelet (SEC) egyik munkatársa azzal vádolja munkaadóját, hogy illegálisan semmisített meg az elmúlt húsz évben keletkezett több ezer, úgynevezett korai stádiumban lévő vizsgálati anyagot − derítette ki a szenátus igazságügyi bizottsága.

A ledarált iratok 9000 előzetes ellenőrzésről szóltak, és volt köztük olyan, amely azt bizonyította, hogy a SEC kutakodott a később az elmúlt száz év legnagyobb szélhámosának bizonyult Bernard L. Madoff üzletei körül, továbbá a 2008-as pénzügyi válságban elhíresült nagybankoknál, a Goldman Sachsnél, a Lehman Brothersnél, a Citigroupnál és a Bank of Americánál, írja a Napi.

Az azonban kérdéses, hogy az említett iratmegsemmisítés szabályos volt-e − derült ki a New York Times összefoglalójából. A SEC szóvivője szerint a kongresszusi bizottság jelentésében említett iratselejtezés a szervezet korábbi belső szabályzata alapján történt, amelyet azóta éppen a vádat megfogalmazó Darcy Flynn felvetései alapján megváltoztattak. A régi rendben minden olyan előzetes vizsgálat anyagait meg lehetett semmisíteni, amelyet már ebben a szakaszban lezártak, azaz nem vált egy későbbi formális eljárás alapjává.

A szenátusi bizottság azonban ennek ellenére utána akar járni annak a gyanúnak, hogy a kérdéses anyagok leselejtezésével nem fedtek-e el jogsértő tevékenységeket. A ledarált pakkba került dokumentumok között lehettek olyanok, amelyek egy átfogó vizsgálat puzzle-elemeiként segíthettek volna bizonyos káros, szabályszegő tevékenységek felderítésében.

Flynn tudomása szerint a SEC tisztviselői mérlegelték, hogy hazudjanak-e az iratmegsemmisítéssel kapcsolatban, ugyanis a törvénytelen vagy szándékosan törvénysértő dokumentumselejtezést három évig terjedő börtönnel büntethetik. A SEC azzal védekezik, hogy nem tud olyan iratok megsemmisítéséről, amelyeket meg kellett volna tartania, ugyanakkor nem tudja teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy az elmúlt 17 évben nem fordulhatott elő ilyen eset.