Borulhat a svájci gazdaságélénkítés

2011.08.20. 12:53

Lapértesülés szerint előfordulhat, hogy a svájci parlament nem támogatja a kormány kétmilliárd frankos gazdaságélénkítő tervét, amellyel a rekorderős hazai valuta gazdaságra gyakorolt hatását próbálnák enyhíteni.

A svájci frank mintegy 20 százalékkal erősödött az euróval és az amerikai dollárral szemben az utóbbi hónapokban, mivel az euróövezet és az Egyesült Államok adósságproblémái miatt aggódó befektetők biztonságos menedéket keresnek tőkéjük számára.

A svájci tisztségviselőkre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy tegyen lépéseket, mivel a frank erős árfolyama elkezdte gyengíteni a gazdasági növekedést és csökkenteni a vállalati nyereségeket.

Az ötpárti koalíciós kormány szerdán azt javasolta, hogy erősítsék a kutatás-fejlesztési tevékenységet, átmenetileg csökkentsék a társadalmbiztosítási járulékokat, valamint támogassák az exportőröket és az idegenforgalmi iparágat, amelyeket különösen keményen sújt a frank árfolyamának szárnyalása.

A hazai gazdaságot összesen kétmilliárd frankkal támogató kormányzati tervet a parlamentnek is jóvá kell hagynia, ám a német nyelvű TagesAnzeiger című napilap szombaton arról számolt be, hogy több befolyásos parlamenti képviselő nem támogatja ezeket az elképzeléseket. Urs Schwaller, a jobbközép kereszténydemokraták frakcióvezetője és Toni Brunner, a Svájci Néppárt (SVP) elnöke is a kétségeit hangoztatta.

"A kormány újrafelosztási elképzeléseinek eredményeként azok a vállalatok, amelyek korábban preventív intézkedéseket hoztak és így kevésbé szenvednek, valószínűleg nem kapnak semmit" - mondta Brunner, aki szerint Svájcot inkább az adók és járulékok csökkentésével, illetve az előírások enyhítésével kellene erősíteni.

A kormány egyetért azzal, hogy a frank túlértékelt, és üdvözölte a svájci központi bank (SNB) intézkedéseit. A jegybank azt ígérte, hogy további lépéseket tesz a frank rendkívüli erősödésének feltartóztatására. Az árfolyam rögzítése vagy célárfolyamsáv kijelölése helyett azonban a likviditásnövelést választotta. Elemzők szerint a piac jóval határozottabb, radikális lépésekre számított a jegybank részéről, de csalódott, s a következmény pedig az lehet, hogy még inkább kidomborodik a frank befektetési menedék jellege.

Svájc idei költségvetési többlete várhatóan 2,5 milliárd frank körüli lesz, a korábban várt 600 millió frank hiány helyett, miután a költségvetési bevételek a legújabb előrejelzések szerint jócskán meghaladják az eddig vártakat.