Túljutott a recesszión a horvát gazdaság

2011.08.21. 15:21
A horvát statisztikai hivatal a héten hozza nyilvánosságra a második negyedévi GDP-növekedésre vonatkozó első becslését, ami, a lakossági fogyasztás, az ipari termelés és az építőipari termelés tanúsága szerint javulást mutat majd.

A Hina hírügynökség által megkérdezett nyolc makrogazdasági elemző közgazdász átlagosan 1,1 százalékos éves növekedési ütemre számít a második negyedévben az első negyedévi 0,8 százalékos csökkenés után. Előrejelzéseik 0,5 és 1,4 százalék között szóródtak.

Egy pozitív GDP-növekedési adat azt jelentené, hogy véget ért a horvát gazdasági teljesítmény több mint két éve tartó visszaesése. Egy átmeneti 0,3 százalékos javulástól eltekintve 2010 harmadik negyedévében a horvát gazdaság 2009 első negyedévétől kezdve folyamatosan leszálló ágban volt.

A második negyedévre várt pozitív GDP-növekedés a lakossági fogyasztás javulásának és az ipari termelés emelkedésének tudható be.

"A második negyedévben a kiskereskedelmi forgalom reálértékben 1,8 százalékkal emelkedett éves összevetésben, az ipari termelés pedig 1,3 százalékkal nőtt. Ezzel együtt az import és az export gyorsabb növekedése is pozitív módon járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez, valamint a turisztikai szektor is kivételesen jó eredményeket ért el a negyedévben.

Másrészt viszont a hitelnyújtás stagnál, csakúgy, mint a bérek reálértéke, ami megakadályozza a lakossági fogyasztás nagyobb mértékű növekedését" - nyilatkozta a felmérésben részt vevő egyik gazdasági szakértő a Hina hírügynökségnek.